Ishrana 0

08.03.2024.

8:06

Šest najboljih namirnica za nizak krvni pritisak

Hipertenzija ili visok krvni pritisak vrlo je čest problem s kojim smo svi dobro upoznati, ali postoji i hipotenzija o kojoj se puno ređe govori.

Izvor: Index.hr

Šest najboljih namirnica za nizak krvni pritisak
Shutterstock/Goskova Tatiana

Podeli:

Ako je krvni pritisak nizak, to znači da srce ne pumpa krv dovoljno snažno. Hipotenzija se dijagnostikuje kada je sistolički krvni pritisak niži od vrednosti koje se smatraju normalnima, odnosno ako je očitanje manje od 90 mmHg.

Simptomi niskog krvnog pritiska mogu uključivati zamagljen vid, vrtoglavicu ili ošamućenost, nesvesticu, umor, mučninu i poteškoće s koncentracijom. Ako vam krvni pritisak padne, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ga dovedete u normalni raspon.

Kafa ili čaj

Tein i kofein dve su stvari koje se, ako se uzimaju u malim količinama, preporučuju kod niskog krvnog pritiska.

Bakalar

U slučaju niskog pritiska, so može biti korisna, a sveži bakalar sadrži oko 90 miligrama natrijuma na 100 grama.

Šunka

Budući da je šunka bogata solju, može biti dobra opcija kada padne krvni pritisak.


Inćuni

Ako ste skloni hipotenziji, konzervirani inćuni mogu vam pomoći. To važi za riblje konzerve uopšteno.

Sveži sir

Jedna porcija od pola šoljice svežeg sira s 2% masti sadrži 321 miligram natrijuma, što ga čini odličnom osnovom za međuobrok koji možete uključiti u svoj plan obroka. Dopunite ga voćem bogatim antioksidansima, poput borovnica, i masnoćama zdravim za srce, poput orašastih plodova, kako biste dobili još više nutritivne vrednosti po zalogaju.

Masline

Masline su izvrstan dodatak ishrani za niski krvni pritisak, jer se u četvrt šoljice zelenih maslina nalazi 530 miligrama natrijuma. Kombinacija maslina s drugom hranom s niskim udelom soli, poput nemasnih belančevina, celovitih žitarica, voća i povrća, izvrsna je opcija za dobrobit zdravlja srca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

20 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: