Ishrana 0

23.03.2024.

16:11

Četiri neverovatna napitka za jačanje imuniteta i duži život

U potrazi za dužim, zdravijim životom, naš imuni sistem igra ključnu ulogu, a jedan od najboljih načina da ojačamo svoj imunitet jeste promena ishrane.

Izvor: Index.hr

Četiri neverovatna napitka za jačanje imuniteta i duži život
Shutterstock/Africa Studio

Podeli:

Obrambeni mehanizam našeg tela protiv patogena i bolesti zahteva podršku i ishranu kako bi optimalno funkcionisalo. Srećom, postoji mnogo zdrave hrane i pića koje možemo dodati u svoju ishranu kako bismo učinili upravo to.

Nutricionistkinja Krutika Nanavati otkrila je četiri napitka za jačanje imuniteta koji takođe doprinose opštem blagostanju i potencijalno produžuju naš život.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusno i blago kofeinsko piće, već donosi i brojne zdravstvene prednosti.

"Zeleni čaj je prepun antioksidansa, posebno epigalokatehin galata (EGCG), za koji je dokazano da poboljšava imunološku funkciju", rekla je nutricionistkinja za SheFinds.

Ovi antioksidansi bore se protiv upala, štite ćelije od oštećenja i jačaju imunološki sistem.

Sokovi od citrusnog voća

Agrumi poput narandži, grejpa, limuna i limete sadrže dovoljno vitamina C, nutrijenta ključnog za sprečavanje infekcija.

"Vitamin C igra ključnu ulogu u podržavanju različitih ćelijskih funkcija imunog sistema te podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, bitnih za borbu protiv infekcija", ističe Nanavati.

Dodavanjem vitamina C u svoju ishranu putem ovih ukusnih sokova možemo pomoći telu da napreduje najbolje što može, što potencijalno podstiče i dugovečnost.

 

Čaj od đumbira

Đumbir ima dugu istoriju medicinske upotrebe, posebno zbog svojih protivupalnih svojstava.

"Gingerol, bioaktivna materija u đumbiru, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija inhibiranjem rasta raznih bakterija i mogućim antivirusnim učincima", objašnjava nutricionistkinja. Konzumiranjem ovog ukusnog čaja, telo održavamo zdravim. 

 

Smutiji od bobičastog voća

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je zdravstvenih dobrobiti. Nudi veliku količinu antioksidansa, posebno flavonoida, koji su neophodni za imuni sistem. 

"Redovna konzumacija bobičastog voća može poboljšati funkciju imunog sistema, smanjiti upalu i zaštititi nas od oksidativnog stresa", zaključila je Nanavati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: