Ishrana 3

22.03.2024.

8:13

Ove vrste voća i povrća imaju najviše pesticida u sebi, neke konzumiramo svakodnevno

Voće i povrće ključne su komponente zdrave ishrane, ali jednako je važno da su sigurni za jelo, što znači da moraju biti čisti od prljavštine i pesticida.

Izvor: Index.hr

Ove vrste voća i povrća imaju najviše pesticida u sebi, neke konzumiramo svakodnevno
monticello/Shutterstock

Podeli:

Svake godine od 2004., neprofitna organizacija Environmental Working Group objavljuje popis The Dirty Dozens, na kojem rangira voće i povrće s najviše pesticida. Do podataka dolaze na temelju analize podataka Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove SAD-a.

"Ove godine smo utvrdili da je 75 posto svih svježih proizvoda imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida", napisali su u zaključku.

EWG dodaje da su "neki pesticidi studijama na ljudima povezani s problemima, uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod djece".

Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi, a grožđe je skočilo s osmog na četvrto mjesto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kompletnog popisa dvanaest voća i povrća s najvećim količinama pesticida:

 •     jagode
 •     spanać
 •     kelj
 •     grožđe
 •     breskve
 •     kruške
 •     nektarine
 •     jabuke
 •     paprika i ljuta papričica
 •     trešnje
 •     borovnice
 •     zeleni grašak

Kakva je situacija sa evropskim voćem?

Evidencija Pesticide Action Network (PAN) otkriva zabrinjavajuću prisutnost pesticida u europskom voću. Analiza 44.137 uzoraka svežeg voća, koje su ispitali vladini entiteti između 2011. i 2020. godine, pokazuje porast kontaminacije.

U 2020. godini, trećina uzoraka (33 odsto) bila je kontaminirana, u poređenju sa 20 odsto u 2011. godini. Konkretno, visoki procenti evropskih krušaka (49 odsto), stolnog grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) sadržali su ostatke pesticida povezane sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, poput raka, urođenih defekata i bolesti srca.

Zemlje se razlikuju po nivou kontaminacije; na primer, 71 odsto jabuka iz Holandiji, 54 odsto iz Grčke i 50 odsto iz Portugala bilo je kontaminirano.

Slične visoke stope kontaminacije zabeležene su za kruške iz Belgije, Holandije i Portugala (71 odsto, 70 odsto i 68 odsto) te za gotovo polovinu šljiva iz Mađarske i Grčke.

Maline iz Norveške (61 odsto) i grožđe iz Grčke i Italije (56 odsto i 47 odsto) pokazale su se posebno zagađenima, prema izveštaju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: