Ishrana 0

07.03.2024.

8:36

Neverovatan napitak koji će vam pomoći kod mučnine, upale i bolova

Čaj od đumbira sadrži mnogo hranjivih materija koje pozitivno utiču na zdravlje.

Izvor: Index.hr

Neverovatan napitak koji će vam pomoći kod mučnine, upale i bolova
Shutterstock/juefraphoto

Podeli:

Ovaj čaj je jedan od najčešćih toplih napitaka koji se preporučuje tokom bolesti, posebno u kombinaciji s medom ili limunom. Grupa lekara i dijetetičara otkrila je nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz redovnu konzumaciju čaja od đumbira, zbog kojih ćete možda početi češće da ga pijete. Može ublažiti mučninu i povraćanje.

Pijenje čaja od đumbira može ublažiti osećaj mučnine u želucu i smanjiti rizik od povraćanja, prenosi Eating Well. S tim se slaže i doktorka Elena Ivanina koja objašnjava da se "đumbir pokazao kao pomoć kod mučnine tokom trudnoće, nakon operacije ili hemoterapije te kod mučnine uzrokovane preteranim kretanjem".

Razlog tome je što đumbir sadrži snažan spoj zvan 6-gingerol, koji pomaže u ublažavanju mučnine blokiranjem nekoliko receptora u crevima, objašnjava dijetetičarka Emi Brajt.

Kao još jedan razlog zašto đumbir pomaže kod mučnine, dijetetičarka ističe da može pomoći s bržim varenjem, što utiče na smanjenje vremena u kojem se oseća nelagoda. Može olakšati bolove

"Bright" ističe da se đumbir "pokazao učinkovitim u smanjenju bolova uzrokovanih menstrualnim grčevima". Osim toga, redovna konzumacija čaja od đumbira povezuje se s ublažavanjem bolova povezanih s upalom mišića, migrenama, osteoartritisom kolena i hroničnom bolu u donjem delu leđa. Ovi učinci smanjenja bola delimično mogu biti posledica snažnih protivupalnih i antioksidativnih svojstava đumbira. Može smanjiti upalu

Još jedna zdravstvena dobrobit koja se povezuje uz pijenje čaja od đumbira je smanjenje upala.

"Različita jedinjenja u đumbiru, kao što su 6-shogaol, zingeron i 8-shogaol, deluju protivpalno kod autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, upalna bolest creva i psorijaza", objašnjava Ivanina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: