Ishrana 0

23.03.2024.

8:06

Ovo voće smo potpuno zanemarili: Evo zašto ga treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu

Voće i povrće treba da bude osnovni deo zdrave i uravnotežene ishrane jer su puni vitamina i antioksidansa koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma.

Izvor: Klix.ba

Ovo voće smo potpuno zanemarili: Evo zašto ga treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu
Shutterstock/baibaz

Podeli:

Kivi je pomalo zanemareno voće, a postoji više razloga zašto biste dan trebali da započnete upravo s ovom namirnicom.

Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je duplo više od narandže i limuna. Pomaže organizmu da neutralizuje slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti.

Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.

Jačanje imuniteta

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača obrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

Bolja cirkulacija

Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

Mršavljenje

Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrednost, samim tim idealan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma. Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može da izazove alergiju.

Jača kosti

Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.

Ko ne treba da konzumira kivi?

Osobe koje su sklone oboljenjima bubrega, imaju pesak ili kamen, ne treba da jedu kivi jer može doći do njhovih pokretanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: