Ishrana 0

23.03.2024.

8:06

Da li je konzervirano voće zdravo?

Da li ste se ikada zapitali da li je posezanje za konzervom breskve ili ananasa dobar izbor za vaše zdravlje?

Izvor: Klix.ba

Da li je konzervirano voće zdravo?
Shutterstock/New Africa

Podeli:

"Stalno čujemo - sveže je najbolje, ali konzervirano voće može biti jednako hranljivo", kaže Čelsi LeBlan, vlasnica kompanije Chelsea LeBlanc Nutrition u Nešvilu u Tenesiju.
 
Konzervirano voće obezbeđuje ugljene hidrate za energiju, vlakna za varenje i vitamine i minerale koji nas održavaju zdravim.
 
Da li ste znali da se konzervirano voće bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim se konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se osigura da zadrže svoju vrhunsku ishranu i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su upakovane na vrhuncu svežine, možete nastaviti da jedete sočne letnje breskve tokom cele godine.
 
 
Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Prema krovnom pregledu iz 2019. objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, voće i povrće podržavaju naše ukupno zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.
 
LeBlanc čak ukazuje na nedavnu recenziju iz 2020. objavljenu u Nutrients koja je otkrila da povećanje unosa voća i povrća (uključujući voće u konzervi) može promovisati bolje mentalno zdravlje.
 
Studija je pokazala da veliki unos ovih proizvoda može podstaći veći optimizam, manje stresa i manje simptoma depresije. Međutim, pošto su studije u ovom pregledu koristile različite metode, poređenje njihovih rezultata nije uvek jednostavno i potrebno je više istraživanja da bi se razjasnila veza.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: