Ishrana 0

24.06.2024.

9:02

Kada je pravo vreme za doručak i koji je najzdraviji?

Činjenica je da nam uravnotežen doručak daje dozu sjajne jutarnje energije i poboljšava metabolizam, nivo glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. Ali kada je najbolje vreme da doručkujemo?

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Kada je pravo vreme za doručak i koji je najzdraviji?
Shutterstock/Kmpzzz

Podeli:

Prema rečima bivšeg atletičarke Rhian Stephenson, nutricioniste, ne postoji univerzalno doba dana za doručak.

"Ali dobro pravilo je da između večere i doručka bude najmanje 12 sati. Dakle, ako ste završili sa večerom u 19:30, sačekajte do 7:30 pre nego što doručkujete", rekla je ona za Glamourmagazine.

Ono što mnogi kažu je da je optimalno vreme za doručak između 07:00 i 09:00 ujutru, u roku od sat vremena od buđenja. U ovom periodu telo je spremno da primi energiju i hranljive materije koje će pokrenuti metabolizam i obezbediti energiju za jutarnje aktivnosti.

Možda vas zanima

Duži vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje creva i ubrzanje metabolizma.

Ono što jedete je jednako važno kao i kada doručkujete. Kvalitetan doručak bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima je ključan. Ovo će pomoći u regulisanju nivoa glukoze u krvi, energije i načina ishrane tokom dana.

I izbegavajte slatki doručak. Krofne, đevreci i neke žitarice će povećati nivo glukoze u krvi, a zatim će ona ponovo pasti nekoliko sati kasnije, ostavljajući vas da se osećate usporeno i da se borite sa maglom u mozgu.

Možda vas zanima

Obrok bogat ugljenim hidratima, proteinima i zdravim mastima obezbeđuje stabilnu energiju i koncentraciju tokom jutra.

Zašto ne preskakati doručak

Kalorije su način merenja količine energije koju vaše telo dobija iz hrane koju jedete. Preskakanje doručka sve vreme u suštini znači da unosite manje kalorija nego što je potrebno vašem telu, posebno nakon spavanja (posti) cele noći. Ovo zauzvrat može "usporiti vaš metabolizam, povećati stres i soslabiti imunitet", kaže Rhian. Jednostavno rečeno, neće biti dobro za vas.

Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate hranljivim materijama i koje pružaju dugotrajnu energiju, kao što su:

Ovsena kaša sa voćem i orašastim plodovima: Ovsena kaša je odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi obezbeđuju vitamine, minerale i zdrave masti.

Jaja i avokado na hlebu od integralnog brašna: Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima i pruža dugotrajnu energiju.

Jogurt sa medom i čia semenkama: Jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina, dok čia semenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: