Ovih sedam namirnica uništavaju loš holesterol

Povišen holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti. Zato je važno održavati holesterol u granicama normale pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 27.01.2024.

09:40

Ovih sedam namirnica uništavaju loš holesterol
Foto: Shutterstock/monticello

Kada je pravilna ishrana u pitanju, kardiolozi tvrde da postoji sedam namirnica koje bismo trebali da konzumiramo češće ako težimo smanjenju povišenog holesterola. Ta hrana smanjuje LDL ili "loš" holesterol, a povećava HDL ili "dobar" holesterol.

Ovas i ječam

Foto: Shutterstock/Vladislav Noseek
Ovas i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš holesterol i olakšavaju sistemu da ga izbaci iz tela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama ovsa ili ječma dnevno.

Masna riba

Foto: Shutterstock/aleksandr talancev
Losos, skuša i pastrmka prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju nivo lošeg, a podižu nivo dobrog holesterola. Uključite masnu ribu u svoju prehranu barem dva puta nedeljno. Zdrava porcija je ona od oko 100 grama masne ribe.

Orašasti plodovi

Foto: Shutterstock/Dionisvera
Bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, orašasti plodovi aktivno deluju na snižavanje lošeg holesterola. Bademi, orasi i pistaći su posebno dobri jer sadrže antioksidanse koji imaju dodatne kardiovaskularne prednosti.

Dnevna porcija orašastih plodova ne bi trebala biti veća od 40 do 50 grama.

Maslinovo ulje

Glavna namirnica mediteranske ishrane sadrži mononezasićene masti koje mogu sniziti loš holesterol. Ciljajte na dve do tri kašičice maslinova ulja dnevno.

Voće i povrće

Foto: Shutterstock/creativeriver
Voće i povrće, kao što su borovnice i spanać, ne deluju samo kao šareni dodatak jelima, već su i bogati vlaknima, antioksidansima i biljnim sterolima. Ciljajte na pet porcija voća i povrća dnevno.

Pročitajte i: Stručnjaci preporučuju ovo voće za snižavanje holesterola

Mahunarke

Foto: Shutterstock/Candice Bell
Rastvorljiva vlakna u pasulju, sočivu i leblebijama vezuju se za holesterol i izbacuju ga iz tela. Mahunarke biste trebali da uključite u ishranu nekoliko puta nedeljno. Veličina porcije je oko 120 do 200 grama kuvanih mahunarki.

Avokado

Foto: Shutterstock/Larisa Blinova
Slično kao i maslinovo ulje, avokado sadrži mononezasićene masti koje snižavaju loš holesterol i podstiču dobar holesterol. Uključite pola avokada u svoju svakodnevnu ishranu.

Avokado se može dodati salatama, sendvičima ili se koristiti kao namaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: