Povrće od kog mršavite i dobijate preplanuli ten: Čak ga i zec obožava

Kelj je član porodice kupusa, a listovi mogu da budu zeleni ili ljubičasti, glatkog ili kovrdžavog oblika.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/diignat
Foto:Shutterstock/diignat

Ima ukupo 33 kalorije, 6 grama ugljenih hidrata (od kojih su 2 vlakna) i 3 grama proteina. Kelj sadrži vrlo malo masti, ali veliki deo masti u njemu je omega-3 masna kiselina koja se zove alfalinolenska kiselina. S obzirom na neverovatno nizak sadržaj kalorija, kelj je među najhranljivijim namirnicama koje postoje.

Kelj i antioksidanti

Kelj je prepun moćnih antioksidanata poput kvercetina i kemferola. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u telu.

Vitamin C

Kelj je odliča izvor vitamina C, koji je važan antioksidant rastvorljiv u vodi koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tela. Na primer, neophodan je za sintezu kolagena, najzastupljenijeg strukturnog proteina u telu. Kelj ima mnogo više vitamina C od drugog povrća, sadrži ga oko 4,5 puta više od spanaća. Šolja sirovog kelja sadrži čak više vitamina C od cele pomorandže, piše Healthline.

Holesterol

Kelj može da pomogne u smanjenju holesterola. Holesterol ima mnoge važne funkcije u telu. Na primer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, koje pomažu telu da vari masti. Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u digestivni sistem kad god pojedete mastan obrok.

Vitamin K

Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K na svetu. Vitamin K je važan nutrijent. Aktivira određene proteine i daje im sposobnost da vezuju kalcijum. Smatra se da jedna šolja sirovog kelja sadrži skoro 7 puta više od preporučene dnevne količine.

Beta-karoten

Često se tvrdi da je kelj bogat vitaminom A, međutim, on je zapravo bogat beta-karotenom, antioksidansom koji telo može da pretvori u vitamin A.

Mršavljenje

Kelj ima nekoliko svojstava koja ga čine hranom pogodnom za mršavljenje. Ima veoma malo kalorija, ali i dalje vam pomaže da se osećate sito. Zbog male kalorijske vrednosti i mnogo vode, kelj ima nisku energetsku gustinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu