Naučnici tvrde: Sa hranom jedemo i plastiku

Austrijski naučnici po prvi put su pronašli tragove mikroplastike u uzorcima ljudskog izmeta, što ukazuje da postoji mogućnost da je ona naširoko rasprostranjena u ljudskom lancu ishrane, navodi Si-En-En.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su testirali uzorke iz osam različitih studija, koje su sprovođene u različitim zemljama. U svakom uzorku pronađen je neki oblik mikroplastike - veličine od 50 do 500 mikrometara.

Mikroplastike su male čestice plastike manje od pet milimetara, koje nastaju iz raznih izvora kao što su plastična ambalaža i plastične kese.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na uzdržanost, jer su studije bile male po obimu, a nema značajnih dokaza da je pronađena mikroplastika potekla iz proizvoda koje su učesnici studija koristili svakodnevno u svojoj ishrani.

Tim odgovoran za ovo otkriće pozvao je na obimnije istraživanje i pronalaženje mogućih posledica po ljudsko zdravlje.

"Ovo je prva studija ove vrste koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, da plastika na kraju stiže i do ljudske utrobe", izjavio je glavi istraživač doktor Filip Švalb sa Medicinskog fakuleta u Beču, prenosi Si-En-En.

Učesnici studija poreklom su iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Austrije, a naloženo im je da nedelju dana pred testiranje vode evidenciju o svemu što su jeli. Prema tim podacima, oni su bili izloženi hrani zavijenoj u plastiku, a pojedini su jeli i morske plodove. U proseku su pili oko 750 mililitara vode iz plastičnih flaša.

Prethodne studije ukazale su da su mikroplastike pronađene u ribi, pivu, flaširanoj vodi i u zemlji, kao i u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu