Naučnici tvrde: Sa hranom jedemo i plastiku

Austrijski naučnici po prvi put su pronašli tragove mikroplastike u uzorcima ljudskog izmeta, što ukazuje da postoji mogućnost da je ona naširoko rasprostranjena u ljudskom lancu ishrane, navodi Si-En-En.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su testirali uzorke iz osam različitih studija, koje su sprovođene u različitim zemljama. U svakom uzorku pronađen je neki oblik mikroplastike - veličine od 50 do 500 mikrometara.

Mikroplastike su male čestice plastike manje od pet milimetara, koje nastaju iz raznih izvora kao što su plastična ambalaža i plastične kese.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na uzdržanost, jer su studije bile male po obimu, a nema značajnih dokaza da je pronađena mikroplastika potekla iz proizvoda koje su učesnici studija koristili svakodnevno u svojoj ishrani.

Tim odgovoran za ovo otkriće pozvao je na obimnije istraživanje i pronalaženje mogućih posledica po ljudsko zdravlje.

"Ovo je prva studija ove vrste koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, da plastika na kraju stiže i do ljudske utrobe", izjavio je glavi istraživač doktor Filip Švalb sa Medicinskog fakuleta u Beču, prenosi Si-En-En.

Učesnici studija poreklom su iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Austrije, a naloženo im je da nedelju dana pred testiranje vode evidenciju o svemu što su jeli. Prema tim podacima, oni su bili izloženi hrani zavijenoj u plastiku, a pojedini su jeli i morske plodove. U proseku su pili oko 750 mililitara vode iz plastičnih flaša.

Prethodne studije ukazale su da su mikroplastike pronađene u ribi, pivu, flaširanoj vodi i u zemlji, kao i u vazduhu.

Ishrana

Ove navike usporavaju gubljenje kilograma

Ljudi se često toliko fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je ljudsko telo u stvari sposobno da samo sagoreva kalorije. Što je metabolizam brži, sagorevamo više kalorija. Upravo zbog toga je potrebno izbegavati navike koje usporavaju metabolizam, piše "Brajt sajd" (Bright Side).

Ishrana nedelja 21.10. 21:00 Komentara: 7
strana 1 od 11 idi na stranu