Bolesti 4

15.04.2024.

21:41

Ovaj orašasti plod štiti vid, a pomaže i kod problema s erektilnom disfunkcijom

Pistaći su je jedini orašasti plod koji osigurava lutein i karoten, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u zaštiti naših očiju kako starimo.

Izvor: Index.hr

Ovaj orašasti plod štiti vid, a pomaže i kod problema s erektilnom disfunkcijom
Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Podeli:

Osim toga, sadrži zeaksantin, flavonoide i beta-karoten, koji su povezani s nižim stopama mentalnog opadanja povezanog sa starenjem.

Svakodnevna konzumacija pistaća smanjuje verovatnost obolevanja od katarakte ili gubitka vida. Takođe, reč je o namirnici bogatoj cinkom koji pomaže u održavanju dobrog noćnog vida.

Međutim, to nije sve. Pokazalo se da redovna konzumacija neslanih pistaća pomaže u smanjenju rizika od hroničnih i degenerativnih bolesti koje mogu rezultirati razvojem dijabetesa.

Porcija od 35 grama pistaća ekvivalentna je istom unosu antioksidanata kao i šoljica zelenog čaja.

Saveznik je u mršavljenju

Pistaći su izvrstan izvor proteina. To ih čini zdravim i zasitnim međuobrokom koji može da pomogne u gubitku viška kilograma. Osim toga, pistaći imaju puno vlakana što uveliko pridonosi jačanju probavnog sistema.

Odličan kod erektilne disfunkcije

Najzanimljivija dobrobit ove namirnice je njen pozitivan učinak na probleme s erektilnom disfunkcijom. Studiju je sprovela Univerzitetska bolnica Ataturk i istraživačkom centar u Ankari, u Turskoj, a objavljena je u časopisu Nature te je pokazala pozitivne rezultate u tom području.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: