Rak debelog creva - drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima

Ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, mogli bismo da sačuvamo više od 4.000 života svake godine, zaključeno je danas na konferenciji za medije Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/photographe-eu
Foto: Depositphotos/photographe-eu

"U Srbiji, rak debelog creva je drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Kao udruženje, nastavljamo sa podizanjem svesti u javnosti o značaju prevencije i lečenja po evropskim standardima i kampanjom #4000 života", izjavila je Dušica Miljanović, zamenica predsednika Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Dr Siniša Radulović, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije, rekao je da u celom svetu raste broj obolelih od raka debelog creva.

"Ono što dodatno zabrinjava je da je sve veći broj mladih ljudi koji oboljevaju, ispod 40 godina, kao i da se ova bolest javlja sve češće i među ženama. Zato je bitno primeniti efikasan sistem prevencije i skrininga u Srbiji", istakao je Radulović.

Onkolog Miljana Džunić je apelovala na građane da se, uprkos situaciji sa pandemijom, čim osete prve simptome, obavezno jave lekaru.

"Rak debelog creva može da se spreči, može da se leči kada se otkrije na vreme", izjavila je Miljana Džunić.

Rečeno je da svaka tri i po minuta u svetu jedna osoba dobije dijagnozu raka debelog creva.

U okviru kampanje #4000 života od večeras će i Avalski toranj biti u plavoj boji, koja je simbol borbe protiv raka debelog creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu