WhatsApp sprema radikalnu promenu

WhatsApp testira novu funkciju – korisnici će moći da šalju poruke i bez korišćenja svojih telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

19:15

WhatsApp sprema radikalnu promenu
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

"BBC" prenosi da će se korisnicima WhatsApp aplikacije biti omogućeno da šalju poruke "iako je baterija njihovog telefona prazna".

Radi se o tome da će na do četiri druga uređaja - poput računara i tableta - moći da se koriste zajedno.

Za početak, nova funkcija će biti predstavljena kao beta za „malu grupu korisnika“, a plan je da poboljša performanse i doda neke funkcije pre nego što bude dostupna svima.

End to end šifrovanje - ključna karakteristika WhatsApp-a - i dalje će se koristiti u ovom novom sistemu.

Nekoliko drugih aplikacija za razmenu poruka već imaju takvu funkciju, uključujući suparničku aplikaciju Signal, koja zahteva telefon da se prijavi, ali ne i razmenu poruka.

Ovu funkciju dugo su tražili korisnici WhatsAppa - njih dve milijarde.
Foto: depositphotos/diego_cervo
U objavi na blogu kojom su najavili potez, inženjeri Fejsbuka rekli su da je promena potrebna da bi se ‘preispitao’ dizajn softvera WhatsApp.

To je zato što trenutna verzija "koristi aplikaciju pametnog telefona kao primarni uređaj, čineći telefon izvorom istine za sve korisničke podatke i jedinim uređajem koji može da šifrira poruke od kraja do kraja za drugog korisnika ili da šalje pozive", navodi kompanija.

WhatsApp Web i druge aplikacije koje nisu za pametne telefone u osnovi su ‘ogledalo’ onoga što se dešava na telefonu.

Ali, ovaj sistem ima ozbiljne nedostatke koji su poznati mnogim redovnim korisnicima, jer je poznato da se veb aplikacije često "ruše". To takođe znači da istovremeno može biti aktivna samo jedna takozvana "prateća aplikacija" - pa će učitavanje WhatsApp-a na drugom uređaju prekinuti internetski prozor WhatsApp-a.

"Nova WhatsApp arhitektura pogodna za više uređaja uklanja ove prepreke i više neće zahtevati da pametni telefon bude iglavni izvor, već će bez ikakvih problema čuvati korisničke podatke, privatne i sinhronizovane", rekla je kompanija.

Na tehničkom nivou, rešenje će svakom uređaju pružiti svoj ‘ključ identiteta’, a WhatsApp vodi evidenciju koji "ključevi" pripadaju istom korisničkom nalogu.

To znači da ne morate da skladištite poruke na sopstvenom serveru, što može povećati strah od privatnosti. Jake Moore, stručnjak za internetsku sigurnost u antivirusnoj kompaniji Eset, rekao je da bez obzira na to koliko je robusna zaštita, postojanje poruka na više uređaja i dalje može biti zabrinjavajuće.

"Uvek će se naći neko zlonamerno ko želi da pronađe rešenje", rekao je. 'Domaći nasilnici i špijuni sada bi mogli da iskoriste novu funkciju stvaranjem dodatnih krajnjih tačaka za hvatanje neke sinhronizovane privatne komunikacije.'

Takođe je rekao da je socijalni inženjering "sve veća" pretnja i da je odgovornost korisnika da pazi na potencijalne zloupotrebe.

"Od vitalnog je značaja da ljudi budu upoznati sa svim uređajima povezanim sa njihovim nalogom", upozorio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: