Uskoro odluka: Da li će Facebook biti ugašen u Evropi?

Meta se u narednim mesecima suočava sa velikom pravnom odlukom, zbog koje bi mogla da ugasi svoj Facebook servis u Evropi.

Tehnopolis

Izvor: N1info.hr

Četvrtak, 09.03.2023.

11:45

Uskoro odluka: Da li će Facebook biti ugašen u Evropi?
Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Direktorka irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) Helen Dikson za Politico kaže da će najverovatnije doneti finalnu presudu u poslednjem zakonskom instrumentu kojim Facebook želi odobrenje za slanje privatnih podataka u SAD pre nego što EU i SAD uspeju da sklope novi dogovor o transferu podataka.

DPC je prošlog jula objavio nacrt odluke o obustavljanju ovog instrumenta, koji sad čeka na odobrenje od strane regulatora u Evropi. Mogao bi biti finalizovan sredinom maja.

To znači da bi američki tehnološki gigant Meta, vlasnik Facebooka, mogao da ostane bez alata da legalno prebacuje lične podatke poput onih o lokaciji ili porodičnih fotografija u SAD za potrebe svoje Facebook usluge, piše Politico.

Iz Mete je ranije rečeno da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja usluga u Evropi, što uključuje i Instagram. Nedavno je Meta upozorila: "Ako Evropska komisija ne donese adekvatnu odluku i ne budemo mogli da se oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine transfera podataka iz Evropske unije u SAD, verovatno nećemo moći da nudimo niz svojih najvećih usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi".

Irska odluka mogla bi da donese nevolje i drugim kompanijama koje koriste ovaj instrument za transfer podataka u SAD.

Evropska mreža nacionalnih organa za zaštitu podataka do 14. aprila će odlučiti o tome da li će potvrditi raniju irsku odluku o suspenziji ovog instrumenta koji koriste kompanije, uključujući Metu, za transfer ličnih podataka u SAD. Irski regulator, glavni evropski regulator za Metu i druge tehnološke gigante sa sedištem u Irskoj, tada će imati mesec dana da donese finalnu odluku.

Istovremeno, Evropska komisija želi da finalizuje potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om do jula, nakon što je Evropski sud pravde poništio dva prethodna dogovora zbog straha od praćenja od strane SAD-a, prenosi N1.

Dikson je izjavila da ne planira da odustane od primene evropskog zakona o privatnosti i zaštiti podataka, GDPR-a. "Sledićemo postupke o implementaciji koje smo postavili," rekla je u intervjuu.

"Naravno, postoje potencijalni legalni putevi za koje bi neka kompanija mogla da se odluči, ali tada bi se postavilo veoma nejasno i nesigurno pitanje da li bi ta kompanija mogla da dobije odlaganje, u uslovima ovog slučaja, za sprovođenje naredbe koju donesemo", dodala je.

Glasnogovornik Mete je izjavio: "Ovaj slučaj je povezan sa istorijskim sukobom zakona EU s jedne i SAD s druge strane, koji se trenutno rešava putem novog okvira za privatnost podataka EU i SAD. Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: