Predstavljen novi iPhone 5

Na konferenciji u San Francisku Apple je predstavio novi iPhone 5.

Izvor: B92, Autor: Jovana Milićević
Podeli

Sve Appleove konferencije imaju neke zajedničke karakteristike - tajnovitost, nema puno zvaničnih informacija o proizvodima koji će biti predstavljeni, a na samim konferencijama, postoji nekakav uobičajeni redosled.

Jedna od tih karakteristika potvrđena je i danas.

Konferencija je, kao i obično, počela informacijama o novim Apple prodavnicama, a izvršni direktor Applea, Tim Kuk, prikazao je kako je izgledalo otvaranje nove prodavnice u Barseloni i rekao da postoji ukupno 380 Apple prodavnica širom sveta.

A onda su na red došle brojke. Novi Mac OS X, Mountain Lion, preuzet je 7 miliona puta, a samo u poslednjem kvartalu prodato je 17 miliona iPada.

"Ukupno je prodato 84 miliona iPada, prilično dosta za kategoriju koja nije postojala do pre dve i po godine", rekao je Kuk, i dodao da je sadašnji udeo iPada na tržištu tableta porastao je sa prošlogodišnjih 62 na 68 posto.

"91 posto svog internet saobraćaja sa tableta dolazi sa iPada", rekao je Kuk, "ne znam šta ostali tableti rade", rekao je on i dodao da postoji 250.000 aplikacija posebno kreiranih za iPad.

"Ukupno je prodato 400 miliona iOS uređaja. To je neverovatno. A danas prelazimo na novi nivo. Pravimo veliki korak napred", rekao je Kuk, nakon čeka je na sceni stupio Fil Šiler i predstavio novi iPhone 5.

"Počeli smo sa prvim iPhoneom i svake godine predstavljamo nove verzije. Svaki put pomeramo granicu. Danas ćemo to ponovo uraditi", rekao je Šiler.

Ona druga karakteristika sa početka teksta, tajnovitost, definitivno nije bila odlika ove konferencije, jer se većina glasina i nezvaničnih informacija koje su o novom iPhoneu kružile, obistinilo.

iPhone 5, da ipak se neće zvati samo "iPhone", ima 4-inčni ekran (rezolucije 1136x640, 326 ppi) i izrađen je kompletno od aluminijuma i stakla.

Novi iPhone je 20 posto lakši od iPonea 4S (112 grama) i 18 posto tanji (7,6 milimetara), a iz Applea ga nazivaju najtanjim telefonom na svetu.

Ekran od četiri inča donosi i peti red ikona, a što se samog ekrana tiče, Šiler kaže da se radi o najpreciznijem ekranu koji postoji, jer su senzori dodira su integrisani u sam ekran.

Ponovo, kao što se govorilo, novi iPhone dolazi sa podrškom za LTE, bržim procesorom (A6 za koji Apple kaže da donosi duplo bolje performanse, ali je i manji za 22 posto).

Baterija traje 225 sati u standby režimu, odnosno 10 sati surfovanja preko wirelesss mreže ili 8 sati preko 3G mreže.

Što se kamere tiče, tu je prednja kamera koja nudi mogućnost snimanja u HD rezoluciji i glavna, zadnja kamera rezolucije 8 megapiksela, koja omogućava 40 posto brže pravljenje fotografija i bolji kvalitet fotografija u uslovima slabijeg osvetljenja. Konačno, Apple na novom iPhone uvodi i Panorama mode.

Na iPhoneu 5 unapređen je i audio sistem, pa sada postoji 3 mikrofona (gore, dole i pozadi), a zvučnici su dobili novi dizajn, pa su sada 20 posto manji.

Manji je i konektor i to za 80 posto, a Apple ga je nazvao Lightning, a kako bi stari dodaci radili, napravljen je i adapter.

"Jedna od najvažnijih karakateristika iPhonea je softver koji ga pokreće. Tu je iOS 6", rekao je Šiler i pozvao na scenu Skota Forstala, koji je pružio kratak pregled karakteristika iOS-a 6, predstavljen na WWDC konferenciji u junu ove godine.

Novi iPhone će biti dostupan u crnoj i beloj boji.

"Veoma ozbiljno shvatamo menjanje iPhonea. Ne želimo samo da napravimo novi telefon, želimo da napravimo mnogo bolji telefon. iPhone 5 je rezultat tog pristupa", rekao je glavni Apple dizajner, Džoni Ajv.

"Po prvi put smo povećali veličinu ekrana. Vidite više sadržaja, ali i dalje ga je udobno držati u ruci", rekao je on.

Novi, veći iPhone, biće moguće naručiti u pretprodaji od petka, 14. septembra.

Isporuka kreće 21. septembra i to u SAD, UK, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Japanu, Singapuru i Hong Kongu. U decembru, iPhone 5 stiže u još 100 zemalja.

iOS 6, koji će biti dostupan za iPhone 3GS i novije, iPod touch četvrte generacije i iPad 2, biće dostupan od 19. septembra.

A cena? Uz dvogodišnji ugovor iPhone 5 sa 16GB će koštati 199 dolara, 32GB će koštati 299, a 399 dolara će biti potrebno izdvojiti za verziju sa 64GB.

iPhone 4S sada će koštati 99 dolara (16GB), a uz dvogodišnji ugovor iPhone 4 sa 8GB će biti besplatan. iPhone 3GS više nije u zvaničnoj Apple ponudi.

Pored novog iPhonea, Apple je predstavio i novi iPod touch i iPod nano.

Ono što na večerašnjoj konferencji nije predstavljeno, a o tome se dosta pričalo je novi, manji iPad.

Konferencije na kojima su predstavljene prethodne tri generacije ovog tableta održavane su početkom godine, tako da ćemo na potvrdu ovih glasina, u najgorem slučaju, čekati narednih par meseci.

Fotografije novih uređaja možete videti u našoj Galeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.