Tehnopolis

Četvrtak, 13.04.2023.

12:49

Ovako funkcioniše sajber kriminal na Telegramu

Telegram aplikacija se od strane sajber kriminalaca sve više koristi za automatizovane napade i nuđenje različitih usluga.

Izvor: B92, Informacija.rs

Ovako funkcioniše sajber kriminal na Telegramu
Foto: Mehaniq / Shutterstock.com

Phishing (fišing) je najčešći oblik napada na Telegramu, a ovi prevaranti na platformi nude savete, prodaju usluge i besplatne instrukcije za napade, phishing alatke i druge vodiče.

Stručnjaci za bezbednost kompanije Kaspersky ističu da prevaranti otvaraju naloge na Telegramu, kako bi "reklamirali svoju robu i usluge", a preko njih edukuju publiku o phishingu.

Brojni od ovih kanala su su korisnicima pomogli da automatizuju rutinske procese kao što je generisanje stranica za "pecanje" ili prikupljanje korisničkih podataka.

Kompleti za fišing koji su deo ovih kampanja bili su relativno primitivni, jer su uglavnom uključivali skriptu koja prima korisničke akreditive i prosleđuje ih botu. Žrtvi koja klikne na link u poruci koja obećava 1000 lajkova na TikToku biće prikazan formular za prijavu koji izgleda kao pravi.

Uprkos svim različitim tehnikama koje koriste fišeri na Telegramu, Kaspersky je rekao da postoje jednostavni načini da ih uočite.

"Zlonamerni sajtovi koje generišu fišing botovi ili se hostuju na istom domenu, ili dele delove HTML koda, ili oboje", ističe se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: