Otvoreno pismo Facebooku

Sophos, kompanija koja se bavi sigurnošću i zaštitom podataka na internetu, uputila je otvoreno pismo Facebooku.

Podeli

U njemu se navodi da smo svi svedoci svakodnevnih incidenata na Facebooku, i da su analitičari ove kompanije analizirali i uočili ključne tačke na kojima treba raditi kako bi bezbednost korisnika bila na višem nivou.

Sophos predlaže tri koraka:

1. Da se privatnost podataka podrazumeva

Sadašnja situacija je takva da ukoliko korisnik ne želi da deli neke informacije sa drugima, mora sam da obezbedi takva podešavanja.

"Kada dodajete nove opcije za deljenje informacija o svojim korisnicima, nemojte pretpostavljati da oni žele da im je da čine", navodi se u pismu.

2. Proverene aplikacije, proverenih programera

Broja aplikacija je veliki, a Facebook je platforma puna prevara. Morate proveravati one koji pišu aplikacije i samo proverenim i odobrenim programerima dozvoliti da plasiraju aplikacije na Facebooku, kažu iz Sophosa.

3. Uvesti HTTPS

Facebook je nedavno omogućio sigurnije korišćenje uvođenjem HTTPS opcije, ali ona nije podrazumevano uključena. Facebook mora učiniti da je ovakva konekcija uključena uvek i svim korisnicima, smatra Sophos, kako se ne bi izlagali riziku da hakeri dođu do njihovih podataka.

Na kraju ovog otvorenog pisma postavlja se jednostavno pitanje - Hoćete li čekati da vas regulatorna tela nateraju da se pozabavite privatnošću? Reagujte sada, za dobrobit svih nas, predlažu iz ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.