Tehnopolis

Ponedeljak, 02.10.2023.

14:11

Otkriće naučnika: Baterije bi uskoro mogle da traju 10% duže

Litijum-jonske baterije su i dalje predmet stalnih istraživanja, u pokušaju stručnjaka da poboljšaju performanse uređaja.

Izvor: B92

Otkriće naučnika: Baterije bi uskoro mogle da traju 10% duže
Foto: Shutterstock/Zoomik

Kao deo ovih napora, istraživači sa Univerziteta Daluzi u Kanadi otkrili su novo isplativo rešenje za produžavanje životnog veka baterija.

Oni su otkrili da je traka od polietilen tereftalata (PET), koja drži sve komponente baterije zajedno, sklona da se rastvori zbog hemijskih reakcija u bateriji. Ovo ne samo da smanjuje kapacitet baterije tokom vremena, već takođe dovodi do značajnog gubitka snage kada se ne koristi.

Istraživački tim se fokusirao na zamenu trake od polietilen tereftalata (PET) polipropilenskom (PP) trakom kao vezivnim materijalom za sklapanje baterijskih ćelija.

Rezultati su bili impresivni - pokazalo se da su performanse takve baterije bolje za 10%, dok je smanjeno pražnjenje kada se baterija ne koristi, i to do 70%.

Iako ovo istraživanje još jednom treba da se proveri, činjenica da PP traka košta skoro isto kao i dosad korišćena PET traka mogla bi da donese pravu malu "revoluciju" u oblast elektronike, prenosi sajt Android Headlines.

Potencijal da se značajno produži vek trajanja baterije i smanji samopražnjenje, zajedno sa ekonomičnošću, mogao bi da podstakne velike brendove da brzo usvoje PP traku, čime bi se produžio životni vek novih uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: