Navodno planirao teroristički napad u Majnkraftu – dobio pet godina zatvora

Nikita Uvarov, 16-godišnjak iz Rusije, osuđen je na pet godina zatvora jer je navodno planirao da "digne u vazduh" zgradu Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB) u popularnom "Majnkraftu".

Tehnopolis

Izvor: B92, Bug.hr, The Guardian

Ponedeljak, 14.02.2022.

18:10

Navodno planirao teroristički napad u Majnkraftu – dobio pet godina zatvora
Foto: Leonidas Santana / Shutterstock.com

Naime, kako piše The Guardian, Uvarov i još dvoje tinejdžera dovedeni su u Kan 2020. godine, jer su delili letke podrške Azatu Miftahovu, moskovskom matematičaru i aktivisti kojem se sudi za vandalizam.

Mladići su dalje stavili jedan od letaka na zgradu lokalne FSB i zbog toga su uhapšeni. Policija im je tada zaplenila telefone na kojima je pronašla planove da unište zgradu FSB-a koju su izgradili u Majnkraftu.

Neki istražitelji čak tvrde da su i tinejdžeri naučili da prave improvizovane eksplozivne naprave i da su ih detonirali u napuštenim zgradama, a optuženi su za učešće u terorističkoj organizaciji, koja je na kraju odbačena zbog nedostatka dokaza.

Mladi Uvarov jedini je dobio zatvorsku kaznu, dok su njegova dva prijatelja dobila uslovne kazne zbog saradnje sa istražiteljima.

Ruski list "Novaja gazeta" objavio je da je Uvarov na sudu govorio o pritiscima vlade tokom istrage i negirao da je planirao da bilo šta "diže u vazduh", rekavši da nije kriv. On je dodao da će zatvorsku kaznu služiti mirne savesti i dostojanstveno.

"Poslednji put na ovom sudu želim da kažem – ja nisam terorista", rekao je osuđeni 16-godišnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: