Istorijski: Postignut dogovor o veštačkoj inteligenciji

Zakonodavci i kreatori politika Evropske unije postigli su dogovor o pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI), saopštio je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton na X platformi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Peshkova
Foto: Shutterstock/Peshkova

Poslanik Brando Benifei, jedan od dvojice vodećih pregovarača u Evropskom parlamentu o ovoj temi, takođe je u petak veče u objavi na X platformi naveo da je došlo do dogovora, prenosi Rojters.

Sporazum je postignut nakon skoro 15 sati pregovora i gotovo celodnevne debate, navodi britanska agencija.

Poslanici EU nisu mogli da se slože oko toga kako da regulišu sisteme kao što je ChatGPT, u okviru pravne regulacije koja ima za cilj da zadrži veštačku AI pod kontrolom.

Evropa se pozicionirala kao pionir novih globalnih standarda nakon postignutog dogovora o pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI), navedeno je u izjavi Bretona objavljenoj na sajtu Evropske komisije.

On je istakao da je na pregovorima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji uspostavljen obavezujući, ali uravnotežen okvir za velike modele AI ("modele AI opšte namene"), koji podrazumeva transparentnost za sve modele opšte namene, kao i oštrije zahteve za moćne modele sa sistematskim uticajem na evropsko jedinstveno tržište.

Sporazumom su se strane obavezale da poštuju ljudska prava i da izbegnu masovno nadgledanje u Evropi, navedeno je u izjavi. Breton je istakao da su razvijeni alati za promovisanje inovacija i da je Evropa usklađena kada je reč o testiranju visokorizičnih AI sistema u uslovima stvarnog sveta, odnosno van laboratorije, uz neophodnu zaštitu.

U izjavi je navedeno da je dogovoren čvrst okvir za sprovođenje Zakona o veštačkoj inteligenciji, što podrazumeva nadzor tržišta na nacionalnom nivou, novu kancelariju EU za AI, kao i oštre kazne za kompanije koje se ne pridržavaju pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.