Tehnopolis

Sreda, 10.01.2024.

16:15

Gde je u Evropi najbrži, a gde najsporiji internet?

U proseku, Evropljani na internetu provedu više od šest sati dnevno, ali tu je uračunato i vreme izgubljeno na "čekanje" da se veza uspostavi.

Izvor: Bug

Gde je u Evropi najbrži, a gde najsporiji internet?
Foto: Shutterstock/asharkyu

Koristeći podatke iz Google alata za proveru brzine učitavanja stranica, servis BusinessComparison ispitao je prosečnu brzinu učitavanja internet-stranica na desktop i mobilnim uređajima za skoro svaku evropsku zemlju. Nažalost, nema podataka za Srbiju.

Švedska je na prvom mestu sa najbržom brzinom učitavanja desktopa od 3,74 sekunde, a sledi je Finska (3,84) na drugom mestu. To je, inače, prva zemlja na svetu koja je 2010. godine pristup Internetu proglasila zakonskim pravom.

Na zajedničkom trećem mestu su Danska i Letonija, obe sa prosečnom brzinom od 4 sekunde. Sledeća je Litvanija na petom mestu (4,14), a sledi je Švajcarska (4,23).

Što se tiče brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je opet najbolja sa prosečnom brzinom od 7,48 sekundi.

Na dnu liste, vreme učitavanja gotovo se udvostručilo u Turskoj (10,22) koja je dobila najlošiju ocenu, a u izveštaju se navodi da je to zbog oslanjanja na 30 godina stare bakarne kablove. Bugarska (9,38), Rumunija (8,59), Kipar (7,18) i Poljska (6,09) kompletiraju poslednju petorku.

Iste zemlje, istim redosledom, imale su i najlošije rezultate u pogledu brzine učitavanja interneta na telefonu, sa Turskom koja je opet imala najsporije vreme učitavanja od 13,19 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: