Danas je Dan programera

Danas, 13. septembram programeri slave Dan programera (Programmers Day), nezvanični međunarodni praznik koji je priznat samo u Rusiji.

Izvor: Mikro
Podeli

Ovaj praznik obeležava se 256. dan u godini (0x100 u heksadecimalnom kodu) koji u prostim godinama pada 13. septembra, a u prestupnim 12. septembra.

Broj 256 (2 na osmi) je izabran zbog toga što je to ukupan broj vrednosti koje se mogu predstaviti osmobitnim bajtovima, odnosno broj koji je veoma dobro poznat programerima. Polazeći od nule, 256-ta vrednost predstavljena sekvencijalnom permutacijom osam bitova je ceo broj 255, ili 0xff u heksadecimalnom kodu, odnosno 0b11111111 u binarnom.

Sledeći istu logiku, bela boja je izabrana zbog toga što predstavlja heksadecimalni broj sa najvećom vrednošću u 24-bitnoj gami boja, koja obuhvata crvenu, zelenu i plavu (red, gren, blue, RGB). Odnosno, 0xFFFFFF u heksadecimalnom kodu, tako da programeri širom sveta nose belu odeću kada obeležavaju Dan programera.

Dan programera je ustanovljen na predlog Valentina Balta, zaposlenog u kompaniji Parallel Technologies, koja se bavi web dizajnom. Od 2002. godine Balt je pokušavao da prikupi dovoljan broj potpisa za peticiju koja bi bila upućena vladi Rusije, sa zahtevom da 13. (ili 12.) septembar bude zvanično priznat kao praznik programera.

Konačno, 24. jula 2009. godine rusko ministarstvo za masovne komunikacije je objavilo nacrt odluke o ustanovljavanju novog radnog praznika, Dana programera, a 11. septembra 2009. ruski predsednik Dimitrij Medvedev potpisao je ukaz o proglašenju novog praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.