Tehnopolis

Četvrtak, 09.11.2023.

12:30

Apple ponovo na meti u EU – bune se Google i veliki mobilni operateri

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije zabranjuje kompaniji Apple i drugim tehnološkim gigantima da favorizuju sopstvene sisteme i platforme.

Izvor: B92, The Verge

Apple ponovo na meti u EU – bune se Google i veliki mobilni operateri
Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

Google i mobilni operateri iz Evrope sada se pozivaju na Zakon o digitalnim tržištima (DMA), koji će stupiti na snagu 2024. godine, kako bi primorali Apple da promeni svoju praksu.

Evropska komisija istražuje da li Apple iMessage servis trenutno krši DMA pravila. Apple ističe da je iMessage mali u odnosu na druge servise za razmenu poruka, te da je irelevantan za pomenuti zakon.

Međutim, u pismu zvaničnika kompanija Google, Vodafone i Orange se ističe da bi iMessage trebalo da bude deo zakonal jer je njegovo "poboljšano" iskustvo dostupno samo Apple korisnicima.

Ukoliko borba protiv kompanije Apple bude uspešna, promene koje bi iMessage doneo bi mogle da budu najnovija izmena koju je kompaniji iz Kupertina nametnula Evropska komisija. Pre ovoga, iPhone 15 je odbacio Lightning port i zamenio ga USB-C priključkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: