Tehnopolis

Sreda, 06.03.2024.

15:33

Alarmantno: Napravljen AI virus koji se širi samostalno

Naučnici su kreirali kompjuterskog crva (worm) koji može da se širi s jednog računara na drugi uz pomoć generativne veštačke inteligencije (AI).

Izvor: B92

Alarmantno: Napravljen AI virus koji se širi samostalno
Foto: Shutterstock/Pungu x

Kako izveštava sajt Wired, crv može da napada AI pokretane asistente elektronske pošte kako bi prigrabio osetljive podatke iz mejlova i isporuči spam poruke koje inficiraju druge sisteme.

"To u osnovi znači da sada imate mogućnost da sprovodite ili izvodite novu vrstu sajber napada koji do sada nisu viđeni", kaže Ben Nasi – istraživač kompanije Cornell Tech, koautor rada koji obrađuje ovu temu.

Iako istraživači sajber bezbednosti još nisu uočili AI pokretane crve u realnom svetu, oni u pozoravaju da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

U svom eksperimentu, koji se odvijao u kontrolisanom okruženju, istraživači su ciljali asistente e-pošte koje pokreće OpenAI GPT-4, Google Gemini Pro i veliki jezički model otvorenog koda nazvan LLaVA.

Tim je čak uspeo da ugradi maliciozni upit u sliku, pokrećući AI da zarazi druge klijente elektronkse pošte.

Istraživački tim je svoje nalaze preneo OpenAI-u i Google-u, a portparol OpenAI-a je rekao da kompanija radi na tome da svoje sisteme učini "otpornijim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: