U BiH imaju ozbiljnu strategiju: Hoće da razvijaju veštačku inteligenciju

Federacija Bosne i Hercegovine će, hvatajući korak sa Evropskom unijom, doneti strategiju razvoja veštačke inteligencije, a zatim strategiju primeniti u privredi.

Tehnopolis

Izvor: B92, Kliks

Ponedeljak, 08.03.2021.

16:27

U BiH imaju ozbiljnu strategiju: Hoće da razvijaju veštačku inteligenciju
Foto: depositphotos/monsit

Ovi planovi izneti su u Strategiji razvoja FBiH od 2012. do 2027. godine.

Prvi zadatak je odrediti oblasti u kojima postoji izraziti potencijal inovativne primene vještačke inteligencije.

Kako se navodi u Strategiji, pri izboru oblasti u kojima će se veštačka tehnologija razvijati, trebalo bi uzeti u obzir privlačenje stranih investicija u IT sektor, zatim razvoj preduzeća iz sektora u BiH, kao i ekonomskim efektima koje veštačka inteligencija može da ima prilikom primene u zdravstvu, javnim uslugama itd.

Navedeno je da je poseban doprinos veštačke inteligencije vezan za javnu upravu i proces analize velikih količina podataka koji nastaju digitalizacijom javne uprave. Cilj je povećanje efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti rada javne uprave.

Spominje se i potencijalno osnivanje Instuta za veštačku inteligenciju, koji bi se finansirao iz federalnog budžeta, ali i iz privrede, EU fondova i meunarodnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: