Razbijena mreža "najopasnijeg virusa na svetu"

Međunarodni tim predvođen nemačkim i holandskim policijskim snagama srušio je operativnu mrežu Emotet, opisanu kao "najopasniji malver na svetu".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2021.

10:11

Razbijena mreža
Shutterstock/adike

"Doviđenja botneti. Ogromna globalna operacija srušila je najopasniji zlonamerni softver na svetu", napisali su na društvenoj mreži Twitter iz Evropola, prenosi DW.

Infrastrukturu Emotet koristile su uglavnom mreže organizovanog kriminala, a nakon dvogodišnje istrage, ugašena je mreža koja se prostirala kroz čak osam zemalja.

Kako radi zlonamerni softver?

Emotet je, poslednjih godina, jedan od "najopasnijih instrumenata za sajber napad", kako ga je klasifikovao portparol Evropola, dodajući da se prvi put pojavio 2014. godine kao "trojanac".

Često bi u imejl sanduče mete stigao neki naizgled bezazleni dokument, poput Word datoteke. Virus je, tako, bio sakrivan u lažnim fakturama, informacijama o koronavirusu i slično.

Jednom kada dospe u sistem, ovaj dokument služio bi zlonamernim korisnicima za dobijanje pristupa bankarskim podacima ili sličnim osetljivim informacijama koje se nalaze na računaru koji je meta napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: