Uspostavlja se nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Jovanović potpisao je u Šangaju, na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma, Memorandum o razumevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije sa direktorom kompanije Huawei u Srbiji Li Mnćun.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/agsandrew
Ilustracija / Foto: Depositphotos/agsandrew

Memorandum je potpisan u okviru posete delegacije Vlade Srbije Кini, a potpisivanju je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi, zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huawei, biće smešteni u Državnom data centru u Кragujevcu, odmah po njegovom otvaranju", rekao je Jovanović.

On je istakao da će ovi sistemi omogućiti razvoj najsavremenijih usluga eUprave zasnovanih na korišćenju veštačke inteligencije u skladu sa Strategijom Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije do 2025. koja je u izradi, kao i dalji razvoj obrazovanja, istraživanja, inovacija, nauke i ekonomije.

Platforma za razvoj veštačke inteligencije je deo donacije Кineske agencije za razvoj međunarodne saradnje, vredne 13 miliona evra, a kompanija Huawei će u okviru te donacije obezbediti klaud infrastrukturu, kao i platformu za veštačku inteligenciju koji će biti smešteni u Državnom data centru u Кragujevcu.

Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za izradu predloga Strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije za period od 2020. do 2025. godine, čime će Srbija biti jedna od prvih država Jugoistočne Evrope koja ima ovakvu strategiju, navedeno je u saopštenju.

Zadatak Radne grupe je izrada Predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine, koja će obuhvatiti prioritetne politike sa akcentom na razvoj veštačke inteligencije u obrazovanju, istraživanju, inovacijama, državnoj upravi i privredi.

U ovoj fazi izrade strateškog okvira za razvoj veštačke inteligencije, na osnovu rezultata do sada sprovedenih konsultacija i izvršenih analiza, ustanovljeno je da postoji potreba da se formulišu mere za dostizanje nekoliko ciljeva u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Kako je precizirano, ti cijlevi su razvoj obrazovanja usmeren ka potrebama savremenog društva i privrede uslovljenim napretkom veštačke inteligencije, razvoj nauke i inovacija u oblasti veštačke inteligencije i njenih primena, razvoj ekonomije zasnovan na veštačkoj inteligenciji, unapređenje pretpostavki za razvoj veštačke inteligencije i usluga javnog sektora primenom veštačke inteligencije, kao i mere za osiguravanje njene etičke i bezbedne primene.

strana 1 od 28 idi na stranu