Japanke se aplikacijom brane od zlostavljača u metrou

Japanke su počele masovno da skidaju sa interneta aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od seksualnog uznemiravanja u prepunim metroima u vreme špica.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.05.2019.

09:00

Japanke se aplikacijom brane od zlostavljača u metrou
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Tzido

Aplikaciju "Digi polis" napravila je tokijska policija pre tri godine, ali je opcija zastrašivanja zlostavljača dodata tek pre nekoliko meseci.

"Digi polis" su od tada sa interneta skinule stotine hiljada osoba, što je neobično za aplikaciju koju je razvila vlada.

U prepunim metroima i drugim javnim mestima u Japanu žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ali su uglavnom previše uplašene da pozovu u pomoć zbog osećaja stida.

Uz pomoć aplikacije, žrtve mogu da pritisnu na telefonu ikonicu "odbij zlostavljača" koja proizvodi poruku "Ovde je zlostavljač. Molim vas, pomozite". Posle još jednog pritiska na ikonicu, glas neprestano ponavlja "Molim vas, prestanite!"

Nasilni zločini su retki u Japanu, ali je seksualno uznemiravanje, od dodirivanja žrtava do stavljanja ruke ispod njihove odeće, svakodnevna pojava.

Na stanicama i u metroima postavjeni su posteri kojima se putnici podsećaju da je seksualno uznemiravanje krivično delo.

Tokijska policija je saoštila da je u 2017. godini prijavljeno 2.620 seksualnih krivičnih dela, uključujući 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: