Bez budućnosti za netbook računare

Prema izveštaju analitičke kompanije iSuppli, očekuje se kako će broj isporučenih netbook računara do 2015. pasti na nulu. Ovi jeftini i lako prenosivi računari su svoje najbolje dane davno preživeli, navode u kompaniji, a situacija će postajati sve gora i gora, posebno zahvaljujući uređajima poput iPada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

21:32

Default images

Zanimljivo da iSuppli spominje kako je propast za netbook računare počela paralelno s otkrivanjem Appleovog tableta 2010. U godini koja je sledila, prodaja tih prenosnih uređaja je pala za 34%, “što je postao nezaustavljiv trend”. Popularni iPad naravno nije bio jedini uređaj koji je ubio drugu klasu, jer su se pojavili mnogi slični uređaji u različitim oblicima i cenovnim rangovima – a svi su imali zajedničku karakteristiku – bili su zanimljiviji za potrošače od netbook računara.

Tokom ove godine se predviđa kako će biti prodato oko 3,97 miliona netbook računara, međutim kada se stvar stavi u perspektivu situacija postaje mnogo gora. Naime, 2012. je prodato 14,13 miliona tih uređaja, što bi za ovu godinu moglo da znači pad od neverovatnih 72%. Projekcije za 2014. pokazuju kako će biti prodato manje od 300,000 jedinica te da će do kraja te godine iznos isporučenih pasti na nulu. Popularnost s druge strane preuzimaju ultratanki stoni računari, ultrabook računali, tableti i različiti hibridi.

iSuppli smatra kako će prodaja PC računara porasti za oko 3% u odnosu na prošlu godinu, a glavni deo će i dalje činiti prenosni računari (po poslednjim dostupnim podacima, oni su činili 63% svih računara). Što se tiče pojedinih brendova, HP je držao 18% tržišta PC-a u četvrtom kvartalu, a sledili su Lenovo, Dell, Acer i Asus. Toshiba je prestigla Apple a sledi ih Samsung, uz Sony i Fujitsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: