Test: Nexus 7 (2013)

Izgleda da nema ništa od Android tableta dok Google ne uzme stvar u svoje ruke.

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Nedelja, 08.09.2013.

01:17

Default images

Vreme se u svetu Android tableta meri do i od pojave prvog Nexusa 7. Android tableti, tačnije upotrebljivi Android tableti bili su skupe i precenjene igračke sve dok se nije pojavio Nexus 7.

Efekat se osetio i kod nas, cene konkurentskih uređaja su znale da idu i upola niže kada je Nexus 7 stigao na police, a verovatno je i prvi Android tablet za koji je u Srbiji postojala lista čekanja na koju se neko prijavio.

Daleko od toga da je prvi Nexus tablet bio bez mana, ali je Google, naravno na svoj račun, uspeo da uradi nešto što niko do tada nije: da postane konkurencija iPadu. Iako je iPad mini skuplji taman koliko je i bolji od prvog Nexusa 7, nije malo kupaca koji su se između ova dva uređaja opredelili baš za Android spravu. Google je ponudio vrednost za novac koja je legitiman argument, čini se dovoljno da Apple na predstavljanju Minija svoj uređaj uporedi baš sa njim.
Nexus 7, 2013 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Godinu dana kasnije Nexus 7 stiže u novom izdanju, partneri su isti, a reklo bi se da su obe strane pažljivo slušale šta su kupci imali da kažu. Nexus 7 iz 2013 je udžbenički primer kako se pravi bolji proizvod od prethodnog, a da se ne pokvari mnogo toga.

Hardver

Problemi sa performansama koje je prvi Nexus 7 imao nisu se ticali hardvera kao takvog, Tegra 3 je, kada je Android to umeo da iskoristi kako valja, davala više nego dovoljno snage gotovo za sve što vam je moglo pasti na pamet. Ovogodišnji model u tom smislu nije priča kvantiteta već kvaliteta, jezgara je i dalje četiri (Tegra 3 doduše ima peto jezgro za neintenzive radnje, ali se računa kao "quad core"), ali dolaze iz Qualcommove fabrike.

U pitanju je Snapdragon S4 Pro na 1.5GHz, dok Adreno 320 grafika "kuca" na 400MHz. Sve to dolazi u paketu sa 2GB RAM-a i opcijama od 16 i 32 gigabajta prostora za podatke (storage), a mesta za SD karticu nema.

Dimenzije sprave nešto su drugačije u odnosu na prethodnika, novi Nexus 7 je takoreći duži, a uži, karakterističnog izgleda i osećaja. Tačnije, razlika u širini je veća nego u visini, ali zbog izuzetno tankih bočnih okvira ekrana (kada uređaj gledate uspravno) čini se da je i duži nego što jeste.
Nexus 7, 2013 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Prevedeno u brojke, Nexus 7 iz 2013. godine visok je 200, širok 114, a tanak 8.65 milimetaram posmatrano uspravno. Masa od 290 za WiFi, odnosno 299 grama za model sa mobilnim internetom spravu čine lakom za držanje.

Osećaj prilikom držanja bilo je ključno spektakularno iskustvo sa prvim Nexus tabletom. ASUS je tada prevazišao sebe napravivši teksturisanu pozadinsku površinu od plastike sa izuzetno prijatnom završnom obradom kako vizuelno tako i taktilno. Uređaj je odlično prijanjao pri držanju, što je u velikoj meri pomoglo u anuliranju mase. Novi Nexus 7 je osetno lakši, čini se mnogo više nego na papiru, ali divne rupicama protkane zadnje površine više nema.
Prošlogodišnji (levo) i ovogodišnji (desno) Nexus 7 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Da li zbog toga što je novi Nexus lakši ili ne, Google i ASUS odlučili su se za matiranu pozadinsku površinu koja ponovo izvlači puno iz plastike kao materijala. Konstrukcija uređaja nešto je drugačija nego ranije, bočna površina kao takva ne postoji, kućište je homogeno i iz jednog komada gotovo do ekrana koji je okružen tankim okvirom.
Prošlogodišnji (levo) i ovogodišnji (desno) Nexus 7 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Sve to zajedno je drugačija, ali opet dobra celina, nešto sofistciranijeg izgleda nego ranije, budući da je ceo uređaj crn sa blagim odsjajem oko ekrana pošto pomenuti okvir nije matiran.

Osećaj pri držanju nije kao pre, a ako zanemarimo lične fascinacije materijalima, postoji stvar koja je primetno drugačija nego ranije, i to ne na dobar način. Naime, ako uređaj držite dovoljno uspravno, bez oslonca na dnu, pre ili kasnije počeće da klizi.

Matirana pozadina jednostavno ne omogućava dovoljno trenja između prstiju, šake i uređaja, što je nešto što se starom modelu nije dešavalo.Tanki bočni okviri ekrana takođe igraju bitnu ulogu u ovoj pojavi.

Ovo naravno nije veliki problem, ali je moguće da će se dogoditi, a kada se dogodi smeta. Ono što može smetati je i veća vidljivost otisaka prstiju na pozadinskoj površini koji se teže čiste jer je matirana.

Tanki bočni i nešto širi gornji i donji okviri ekrana deo su površine ispod koje je i ekran, a koja je zaštićena Gorilla staklom. Ekran je već posebna priča, koja se odlično uklapa u odličan izgled i osećaj koji Nexus 7 pruža.

Ekran

Ako je trenutak susreta za ekranom na prvom Nexusu bio razočaravajuć, stvar je ovog puta potpuno suprotna. Google i ASUS su u novi Nexus ugradili "pun" HD ekran (1920x1200), što znači 323 tačke po inču. Gustina tačaka prema tome prevazilazi barijeru kada ih ljudsko oko može videti, što znači da je slika izuzetno oštra.

Superlativima se može opisati i sve ostalo u vezi sa Nexusovim ekranom, boje, osvetljenje, uglovi gledanja, sve to je tako da bolji ekran u ovom momentu nećete naći na ovoj dijagonali. Nigde u najdoslovnijem mogućem smislu, nema proizvođača i platforme koji imaju uređaj u ovoj klasi koji može da parira novom Nexusu kada je ekran u pitanju.
Nexus 7, 2013 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Ono što delimično kvari idilu je automatsko podešavanje osvetljenja. To je opcija koju valja koristiti zbog baterije, a čini se da su defaultne vrednosti niske i da bi ugođaj bio bolji da je ekran svetliji gotovo u svim situacijama sem kada je na maksimumu, koji ima smisla koristiti samo napolju. Naravno, ovo je i softverska problematika, pa bi i sam Android mogao malo bolje da se snalazi sa ovim.

Softver

Nexus ne bi bio Nexus kada ne bi imao najnoviji Android. Model iz 2013. stiže sa aktuelnom verzijom 4.3, koja se još uvek ima opšte i netrejdmarkovano ime (Jelly Bean).

Prva stvar koja je izuzetno primetna, pored toga da Android u fabričkoj varijanti izgleda bolje od većine nadogradnji koje drugi proizvođači isporučuju, su performanse. Android na novom Nexusu verovatno je najbrži Android koji ćete videti, neki segmenti interfejsa i aplikacija funkcionišu zapanjujuće brzo.

Radi se o korisničkom iskustvu, ne sintetičkim mere njima. Kada su ona u pitanju Nexus 7 je na tragu onoga što Google tvrdi, a to je da je novi Nexus oko 1,6 - 1,8 puta brži od starog (Geekbench, AnTuTu, Quadrant), uz oko 3 - 4 puta bržu grafiku (GFXBench, 3DMark).

Problem koji se pak ne može tako lako rešiti je ekosistem, i tu situacija nije mnogo odmakla od prvog Nexusa. Reklo bi se da je i Google odlučio da igra na kartu telefonskih interfejsa na sedmoinčnim tabletima, setite se, Gmail na primer nekada je imao tablet verziju, a onda je Google poistovetio tablet i telefonsku aplikaciju.
Nexus 7, 2013 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)
Ostaje da vidimo gde će nas takva praksa odvesti, odnosno koliko će aplikacije ovo shvatiti kao trend i koliko će uvažavati veće ekrane kao priliku za bolje iskustvo. To je nešto u čemu je Apple superiorniji u ovo momentu, iPad mini aplikacije su aplikacije pravljene za tablete, imajući na umu veći ekran i drugačije scenarije korišćenja u odnosu na telefon.

Najnovija dešavanja duduše daju tračak nade da će stvari krenuti na bolje, Twitter bi trebalo da sprema tablet verziju svoje Android aplikacije.

Sve u svemu, novi Nexus Android prikazuje u najboljem svetlu, pa kao i u slučaju ekrana, bolji nećete naći na drugom mestu. To nije poruka samo za kupce, svi drugi proizvođači, uključujući i ASUS trebalo bi dobro da pogledaju Nexus 7 i zapitaju se da li možda nešto ne rade kako valja.

Sva brzina i ugođaj mogu trajati jedan dan bez potrebe za punjenjem, ukoliko se radi o uobičajenom korišćenju. Ako planirate intenzivno da se igrate ili gledate puno videa, nekoliko sati je sve što novi Nexus 7 može. Puniti ga možete i bežično, budući da je Qi kompatibilan.

Inače, update operativnog sistema stigao je kako smo uključili primerak koji smo dobili, a izgleda da je otklonio probleme koji su isplivali nakon izlaska uređaja, makar u ovom slučaju. Multitouch i GPS (bilo je prijava da GPS radi samo neko vreme, nakon čega uređaj gubi lokaciju) radili su bez problema, no za svaki slučaj raspitajte se pri kupovini da li garancija pokriva i ove stvari, ako vam se dese.

Ostalo

Prednja kamera od 1.2 megapiksela dopunjena je zadnjom od 5, što je novost. Fotografije su takve da mogu poslužiti ako se dogodi da nema druge sprave kojom valja obaviti fotografisanje.

Stereo zvučnici daju solidan zvuk (Google ih potpisuje kao "Surround sound, powered by Fraunhofer"), reklo bi se iznad standarda za svoju vrstu uređaja, što je ne znači da na njih treba računati kao primarni izvor zvuka.

Bluetooth 4.0, NFC, podrška za LTE (ako ga imate) zatvaraju spisak svega što ima smisla pominjati.

Kratko i jasno

Google je ponovo uradio istu stvar: pokazao drugima kako treba praviti Android tablete. Nexus 7 iz 2013. kvalitetom ide iznad cenovne klase kojoj pripada, nudi odličnu izradu, dobar dizajn, najbolji ekran, odlične performanse i fabrički Android.
Nexus 7, 2013 (Foto: Ivan Jeliæ, B92)

 

 

 

Ako ostanemo u Android svetu, nema smisla razmišljati o bilo kom drugom malom tabletu. I kada drugi ugrade 1080p ekrane u svoje tablete, brže procesore i šta sve ne, neće imati Android kao što je Nexusov. Rasterećen, brz i uvek nov.

Jedini konkurenti ASUS i Googleu su uređaji specifičnih mogućnosti poput Galaxy Notea 8.0, u slučaju kada su one presudne, poput Samsungovog stilusa.

Maloprodajne cene novog Nexusa biće 28 490 za model sa 16 GB storagea, 31 490 za 32 GB, i 40 990 dinara za 32 GB LTE model. Toliko je kod nas koštao i prošlogodišnji model, što je tada, kao i sada bio najbolje uloženi novac u ovakav uređaj.

Novi Nexus u ovom momentu bolja je kupovina i od iPada mini, uprkos prednosti koji iPad ima kada su izrada i ekosistem u pitanju. No to će se uskoro promeniti ako Apple objavi retina Minija, kada ćemo se vratiti otprilike na isto kao i kada je izašao prvi Nexus 7, ako Appleova cenovna politika ostane slična.

To je ujedno priča Android tableta kao fenomena, a novi Nexus svi ljubitelji Androida trebalo bi da gledaju kao svetlo na kraju tunela ka kom ih vodi onaj koji ga je i napravio. Ako imate prošlogodišnji Nexus 7 upgrade je pametan potez, a ako sada kupujete tablet i nećete modele sa velikim ekranima, ukupno bolju spravu od Nexusa 7 teško da ćete naći.

Uređaj na test ustupio je ASUS.
Autor: @escapetofreedom

 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: