Android sve više "beži" Appleu

Mobilni svet je spao na dva slova - Google i Apple - a jedan od ovih giganta je u drugom tromesečju 2012. značajno povećao svoju prednost.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

19:43

Default images

Googleov Android je u drugom kvartalu 2012. zauzeo fantastični udeo od 68% na svetskom tržištu smartfona. To je četiri puta više od Appleovog udela od 17%, piše u izveštaju istraživačke firme IDC.

Kompanija IDC, koja prati udeo u tržištu smartfona po operativnim sistemima, kazala je da je u periodu april-jun 2012. prodato skoro 105 miliona Android telefona - što je dvostruko više nego u isto vreme prošle godine.

I Apple je imao jak rast od skoro 28% sa 26 miliona prodatih telefona.

„Andorid nastavlja da puca iz svih oružja”, kaže analitičar Ramon Ljama iz IDC, navodeći pristupačne cene i nove modele Androidovih hardver partnera kao najveće razloge za rast.

Konkretno, IDC je Androidov uspeh direktno pripisao Samsungu, koji predstavlja 44% svih Android telefona prodatih u ovom periodu, što je više od ostalih sedam proizvođača zajedno.

Appleov momentum je usporio pre svega zbog glasina da će novi iPhone 5 biti predstavljen u septembru, a iPhone4S je na tržištu još od prošlog oktobra pa je i prodaja zbog toga „ohladila”, smatra IDC.

Ukupan udeo Androida i Applea od 85% ne ostavlja mnogo prostora konkurenciji.

Prodaja BlackBerryja je pala za 41% (na 7,4 miliona), što je manje od 5% udela - najniži nivo od za RIM od 2009 - a situacija neće biti nimalo svetlija jer je kompanija objavila da je novi OS odložen za 2013.

Nekada popularan Symbian, Nokijin OS „još je dublje potonuo”, kaže IDC, pošto je prodaja opala za preko 60% i udeo u tržištu sada iznosi samo 4,4%.

Preostalih 6% tržišnog kolača dele Microsoft Windows i Linux.

 

Chart: Worldwide Smartphone OS Market Share, 2Q 2012Description: Tags: Author: IDCcharts powered by iCharts

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: