Moždani implant omogućio paralizovanom čoveku da "izgovori" cele rečenice VIDEO

Uređaj, nazvan "govorna neuroproteza", napravio je veliko dostignuće, pošto je uspešno protumačio reči i rečenice paralizovanog čoveka. Moždani implant koji dekodira cele rečenice iz neuronske aktivnosti ,razvio je tim sa Kalifornijskog Univerziteta u San Francisku.

Izvor: B92, Engadget

Ponedeljak, 26.07.2021.

13:25

Default images

Taj uređaj je testiran na čoveku koji je zbog privatnosti tražio da bude pod pseudonimom BRAVO1. Sada u kasnim 30-im, BRAVO1 je pretrpeo moždani udar u tinejdžerskim godinama, zbog kojeg je bio paralizovan i nesposoban da govori.

Iako u rasponu od nekoliko meseci, BRAVO1 je proveo samo 22 sata radeći sa timom sa Kalifornijskog Univrziteta. Počeli su hirurškim ugrađivanjem elektrode preko govornog motornog korteksa, dela mozga koji je najodgovorniji za proizvodnju govora.

Pošto se BRAVO1 oporavio od intervencije, istraživači su ga redovno dovodili da pregleda spisak rečnika od 50 uobičajenih reči. Dok je BRAVO1 pokušavao da "izgovori" ove reči, njegov neuronski implantat, "hranio" je veštačku inteligenciju moždanom aktivnošću, koja je na kraju naučila kako da aktivnošću mozga, tumači ono što je BRAVO1 hteo da kaže.

Najinteresantniji deo studije bio je tokom testa odgovora na pitanja. Kada je istraživački tim pitao BRAVO1 "Kako si danas?", koristio je mozak i implantat da bi odgovorio: "Osećam se veoma dobro". Ovo je prvi put da su naučnici dešifrovali moždanu aktivnost kako bi razumeli celu rečenicu.

Ipak, još uvijek postoje neki problemi, koji se, na seću, mogu rešiti. Iako je govornu inteligenciju vrlo lako obučiti, jezik može da tumači 15 reči u minutu, dok je redovni razgovor oko 100 reči u minutu. To znači, da je u ovom trenutku samo potrebno vreme da se algoritam i snaga pomagala povećaju. Čak i u ovako ranoj fazi, neuroproteza govora izgleda kao neverovatno korisno sredstvo za one koji ne mogu da govore zbog paralize ili drugih smetnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: