Optuženi za krađu 1,3 milijarde dolara: "Operisali" od Slovenije do Meksika

Sjedinjene američke države su optužile trojicu severnokorejskih hakera za krađu 1,3 milijarde dolara u novcu i kriptovalutama, upadom u sisteme velikih kompanija, od banaka do Holivuda.

Izvor: B92, SEEbiz

Petak, 19.02.2021.

13:45

Optuženi za krađu 1,3 milijarde dolara:
Foto: Depositphotos/stevanovicigor

Džon Čang Hjuk, Kim Il i Park Đin Hjok, koje Ministarstvo pravosuđa SAD tereti za ovaj prekršaj, radili su u vojnoj obaveštajnoj službi Severne Koreje, objavljeno je nedavno.

Njima se pripisuje napad iz 2014. godine na Sony Pictures Entertainment, a navodi se i da su učestvovali u izradi razornog iznuđivačkog virusa WannaCry 2.0 koji je teško pogodio britanski Nacionalni zdravstveni sistem.

Optužnica ih tereti još i da su upadali u sisteme banaka širom južne i jugoistočne Azije, Meksika i Afrike, gde su zloupotrebili protokol SWIFT za krađu novca, kao i da su koristili malicioznu aplikaciju od marta 2018. do septembra 2020. godine, kojom su ciljali korisnike kriptovaluta.

Navodno su se domogli i virtualnih menjačnica u Sloveniji i Indoneziji, a njujoršku virtualnu menjačnicu oštetili su za 11,8 miliona dolara, prenosi agencija France presse.

Teško je proceniti ukupnu količinu ukradenog novca za koju se terete, ali je u pitanju velika suma. Samo su "provalom" u centralnu banku Bangladeša navodno otuđili 81 milion dolara.

Pre tri godine su, takođe, navodno ukrali 6,1 milion dolara iz bankomata u Pakistanu pošto su uspeli da pristupe informatičkoj mreži jedne banke. FBI je u Los Anđelesu na konferenciji izvestio da su hakeri sada verovatno u Severnoj Koreji, a da su ranije živeli u Kini i Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: