Kraj za Lumia telefone: Ukida se "spasilac" Nokije

S Lumia telefonima Nokia je pokušala da vrati deo stare slave koje su imali na mobilnom tržištu, ali na kraju se sve završilo debaklom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2016.

16:41

Kraj za Lumia telefone: Ukida se
Foto: YouTubeScreenshot

Dok su vodeći ljudi iz Nokije shvatili kako budućnost leži u telefonima s ekranima osetljivim na dodir i modernim operativnim sistemima, a ne na mobilnim uređajima s hardverskim tastaturama i zastarelim Symbianom, već su izgubili dominaciju koji su godinama imali na mobilnom tržištu.

Kako bi u potpunosti preokrenuli kompaniju, iz Microsofta su doveli Stephena Elopa koji je Nokiju trebalo da odvede u bolju budućnost, a dok je veliki broj analitičara i novinara govorio kako put prema oporavku vodi korišćenjem operativnog sistema Android, Elop je rizikovao i odlučio se za Microsoftov mobilni operativni sistem. Prve telefone s mobilnim Windowsima Nokia je predstavila pod Lumia brandom pa je upravo Lumija trebalo da spase ovu kompaniju, ali umesto povratka na vrh, Nokia je na kraju prodata Microsoftu koji s Lumia telefonima takođe nije uspeo ništa da uradi pa je udeo mobilnih Windowsa na tržištu iz kvartala u kvartal bio sve manji.

Neki od razloga smanjenja prodaje ovih uređaju su spore nadogradnje Microsoftovog operativnog sistema, mala količina aplikacija, kao i nedostatak zanimljivih flagship uređaja pa je jasno kako Microsoft trenutno ne može da preokrene situacija na tržištu, barem ne s Lumia telefonima. Prema poslednjim glasinama, čini se kako se bliži kraj za ovaj brand i Microsoft do kraja godine namerava da prekine prodaju svih Lumia uređaja.

Da je kraj za Lumije blizu moglo se naslutiti još i ranije jer Microsoft dugo nije predstavio novi smartphone i trenutno u prodaji nema previše pametnih telefona koji rade na Windowsima. Međutim, kraj za Lumije ne mora da znači i kraj za Microsoftove pametne telefone jer već dugo vremena mrežom kruže glasine o Surface smartphoneu s kojim Microsoft namerava da pomrsi račune Appleu, Samsungu i Googleu.

Ova kompanija je napravila odličan posao sa Surface hibridima i prenosnim računarom, zbog čega ljubitelji ove kompanije veruju kako bi i Surface Phone mogao odlično da konkuriše na zasićenom mobilnom tržištu, ali njegovo predstavljanje ne treba očekivati ove godine, možda tek krajem sledeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: