Sprema se moderniji Windows: Fokus na bezbednost i veštačku inteligenciju

Microsoft radi na novoj "modernoj" verziji Windowsa, koja će se fokusirati na bolju bezbednost i brža ažuriranja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

15:45

Sprema se moderniji Windows: Fokus na bezbednost i veštačku inteligenciju
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Inicijativa, pod nazivom CorePC, će omogućiti da se Windows bolje skalira za različite uređaje, a pri tome će i dalje podržavati originalne aplikacije.

CorePC će koristiti "state separation", a podeliće Windows u nekoliko particija, slično kao iOS i Android. To bi trebalo da oteža da malver inficira sistem, dok će ažuriranja biti brža.

Ova verzija bi trebalo da omogući da Microsoft ponudi različite Windows edicije za različit hardver, sa podrškom za specifične funkcije i aplikacije za svaku ediciju Windowsa.

Na kraju, Microsoft ugrađuje i veštačku inteligenciju (AI) u ovaj novi projekat. Kompanija planira da koristi AI za analiziranje sadržaja na ekranu i obezbeđivanje odgovarajućeg konteksta.

Prema navodima, Microsoft planira da CorePC koristi u narednoj velikoj verziji Windowsa (verovatno Windows 12), koja se očekuje tokom 2024. godine, ukoliko se planovi ne promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: