Microsoft rešio problem sa ranjivim Windows drajverima

Microsoft je saopštio da je rešio problem zbog kojeg se njegova lista blokiranih ranjivih drajvera ne sinhronizuje na uređajima koji koriste starije verzije Windowsa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2022.

19:00

Microsoft rešio problem sa ranjivim Windows drajverima
Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Ova lista blokiranih drajvera treba da spreči hakere da legitimne, ali ranjive drajvere instaliraju u takozvanim BYOVD (Bring Your Own Vulnerable Driver) napadima na Windows računarima sa omogućenim HVCI ili onim koji koriste Windows u S režimu.

Ranjive drajvere hakeri mogu iskoristiti za eskalaciju privilegija u Windows kernelu i izvršavanje zlonamernog koda, onemogućujući softver za zaštitu i preuzimajući kontrolu nad uređajem.

Ovo je dobro poznata i popularna tehnika napada među hakerima, koju koriste kako ransomware grupe tako i oni koje sponzoriše država.

Iako je Microsoft tvrdio da njegova lista blokiranih drajvera štiti Windows sisteme od BYOVD napada, ispostavilo se da to nije tačno.

Bezbednosni analitičar iz firme Analygence Vil Dorman otkrio je da su, za razliku od Windows 11 uređaja, čak i ažurirani Windows 10 i Windows Server sistemi imali zastarelu listu ranjivih drajvera od decembra 2019. godine, dok su korisnici mislili da su zaštićeni od BYOVD napada.

Microsoft je nevoljno priznao da je ono što tvrdi Dorman tačno i obećao da će rešiti ovaj problem, što se najzad i dogodilo posle više od mesec dana nakon što je Dorman otkrio problem. Sada će lista blokiranih drajvera na starijim verzijama OS-a biti ista kao i ažurirana na Windows 11 21H2 i novijim izdanjima.

Lista blokiranih je takođe podrazumevano omogućena na svim uređajima. Ipak, korisnici mogu da je isključe pomoću aplikacije Windows Security.

Microsoft je naglasio i da blokiranje drajvera može dovesti do problema u radu uređaja ili softvera, ali i da nema garancije da će lista blokirati svaki ranjivi drajver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: