Tehnopolis

Četvrtak, 22.06.2023.

15:45

Microsoft je i u Windowsu 11 zadržao tajnu opciju za restartovanje VIDEO

Veliki broj korisnika ne zna da u Windowsu postoji opcija za hitno restartovanje operativnog sistema.

Izvor: B92, Neowin

Microsoft je i u Windowsu 11 zadržao tajnu opciju za restartovanje VIDEO
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Većina korisnika Windowsa, bilo da imaju Windows 10 ili novi Windows 11, pa čak i oni koji koriste starije Windows 7 ili Windows XP platforme, upoznati su sa time kako Windows Power funkcija radi. Tu su opcije: Shut Down, Restart i Sleep za PC.

U slučaju nekih hitnih situacija, gde korisnik ne može da premosti aplikaciju, računar ili program se zamrzne, na raspolaganju je zgodna CTRL+ALT+DEL opcija. Većina korisnika zna za ovo, kada se zaglave u operativnom sistemu ili aplikaciji.

Kombinacija CTRL+ALT+DEL tastera pokreće ekran, sa menijem u okviru kojeg su sledeće opcije: Lock, Switch user, Sign out i Task Manager. Na Windowsu 10 tu je i opcija Change Password, koje nema u WIndowsu 11.

Međutim, ono što veliki broj korisnika Windowsa ne zna, jeste postojanje tajne "Emergency Restart" opcije, koja je skrivena u okviru CTRL+ALT+DEL ekrana.

Kako bi se pristupilo Emergency Restart funkciji, korisnik mora da istovremeno pritisne na "Power" taster u donjem delu ekrana i CTRL taster na tastaturi. Ako samo pritisnete na Power taster, pojaviće se Sleep, Shut Down i Restart opcije.

Microsoft je opciju Emergency Restart implementirao od samog starta platforme, od verzije Windows NT 3.1 iz 1993. godine. Interfejs je naravno evoluorao i postao je moderniji, a kako to izgleda možete videti u pratećem videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: