5 trikova za odličan web dizajn koji su dokazani u praksi

Kako izgleda dobar web dizajn? Ovo je jedno od pitanja koja uvek izazivaju podele.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

17:05

5 trikova za odličan web dizajn koji su dokazani u praksi

Jedna škola mišljenja kaže da dobar sajt mora da bude elegantan i u toku sa najnovijim trendovima, s modernim dizajnom koji privlači pažnju. Drugi pak tvrde da ovo nije toliko važno. Prema njima, kvalitetan sajt treba da bude funkcionalan i da omogući posetiocima da urade ono zbog čega su došli, kao na primer Craigslist.

I jedni i drugi mogu da budu u pravu, u zavisnosti od posla kojim se vlasnik sajta bavi i funkcije koju sajt treba da obavlja. Ali kako da znate šta je pravi izbor za vaš sajt?

U ovom tekstu ćete pronaći 5 korisnih saveta koji će vam pomoći da kreirate kvalitetne web sajtove – bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni profesionalac.

Pažljivo birajte veličinu fonta

Najčešća greška kod izrade web sajtova je premala veličina fonta. Ovo je posledica zastarelih standarda koji su podrazumevali da je optimalna veličina fonta 12 piksela. Međutim, zamislite kako izgleda čitati ovoliki font na monitoru od 24 inča. Sjajno, ali samo ako imate lupu pri ruci.

Ovo nije jedini razlog da povećate veličinu slova na vašim stranicama. Dok se veličina monitora povećala, raspon pažnje internet korisnika postaje sve manji. Prema istraživanju iz 2013, prosečan čovek ima raspon pažnje od 8 sekundi. Ilustracije radi, to je za jedan sekund manje od zlatne ribice. Ista studija je pokazala i da ljudi u proseku čitaju samo 28% teksta na web stranicama.

Ako ne želite da više od dve trećine sadržaja bude zanemareno i na vašim stranicama, potrudite se da font koji koristite na sajtu bude dovoljno veliki da zahteva pažnju i da omogućava korisnicima da ga čitaju bez problema. Konkretno, optimalna veličina fonta kojim pišete naslove je od 25 do 40 piksela, dok bi tekst kojim pišete paragrafe trebalo da bude veličine od 15 do 20 piksela.

Mislite na kontrast

Svetao font na svetloj pozadini? Moguće je da ovakva rešenja deluju lepo, ali ako istovremeno otežavaju korisnicima da čitaju i razumeju sadržaj na vašem sajtu, odmah zaboravite na to. Sajt ne bi trebalo da služi za besmisleno dizajnersko razmetanje, već da informiše posetioce, poveća broj konverzija i pospeši prodaju.

Ko još voli dugačke redove?

Znamo šta mislite. Zar moramo da razmišljamo i o dužini redova? Odgovor je: da, i te kako. Niko ne voli predugačke redove u banci ili ispred koncertne dvorane. Ni na vebu situacija nije drugačija. Predugački redovi u tekstovima deluju zastrašujuće za korisnike, i obeshrabruju ih da nastave sa čitanjem.

Ali budite oprezni, i prekratki redovi mogu imati isti efekat. Oni teraju korisnike da se prečesto zaustavljaju i preusmeravaju pogled. Kako pronaći ravnotežu?

Hajde da pozovemo u pomoć rezultate istraživanja. Prema studiji Bejmard instituta, optimalna dužina redova je 50 do 60 karaktera, ali prihvatljivo je i do 75. Sajtovi koji se navode kao primeri dobre prakse imaju maksimalnu širinu teksta od oko 516 piksela, što ostavlja mesta za 65 karaktera veličine 18 piksela.

Da li su rotirajući slajderi zaista tako dobra ideja?

Umesto da pratite trendove i koristite rotirajuće slajdere, zapitajte se: da li oni imaju željeni efekat; da li postižu konverzije; da li uopšte predstavljaju informacije korisnicima na pravi način?

U većini slučajeva, odgovor je ne. Bar ako je verovati rezultatima istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Notr Dam. Oni pokazuju da samo 1% posetilaca klikće na rotirajuće banere, od čega čak 84% klikće samo na onaj koji je na prvoj poziciji u rotaciji.

Stručnjaci za konverzije objašnjavaju da korisnici najčešće potpuno ignorišu ovako predstavljene ponude. Da li je to zaista način na koji želite da koristite prostor na najvažnijoj strani sajta? (Naravno da nije.)

Imate poziv na akciju? Gde je?

Pametni internet marketeri znaju da je veoma važno da ključne pozive na akciju (CTA) dobro istaknu. Bilo da poziv glasi: Prijavi se ili Dodaj u korpu, veoma je važno da dugme sa pozivom bude naglašeno posebnom bojom, kako bi podstaklo posetioce da kliknu i urade ono što želite.

Ovo deluje očigledno, ali veliki broj dizajnera se i dalje odlučuje da dugme sa pozivom na akciju ostavi u istoj boji kao i pozadinu. Ovo direktno utiče na broj konverzija. I to ne na dobar način.

Učite od najboljih

Kao i sve druge veštine vredne učenja, i web dizajn najbolje možete da savladate ako učite od iskusnih, dokazanih stručnjaka.

Školovanjem na proverenoj instituciji dobićete priliku da preuzimate znanja stručnjaka koji imaju preko 180 hiljada radnih sati razvoja softverskih i dizajnerskih projekata. Ovo je najbolji način da naučite da kreirate sajtove upotrebom najmodernijih tehnika, kako biste dostigli nove visine i bili ispred ostalih. Što pre krenete, pre ćete moći da počnete skupo da naplaćujete svoj talenat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: