Apple "pao" na sudu: Plaćaju kupcu jer uz telefon ne dolazi punjač

Apple mora da plati malo više od hiljada dolara kupcu jer mu uz novi iPhone nisu dostavili i punjač. Sud u Brazilu presudio je da kompanija mora da odgovara za prodaju uređaja bez punjača.

Tehnopolis

Izvor: index.hr

Četvrtak, 21.04.2022.

17:23

Apple
Shutterstock/Primakov

Sud je zaključio da kompanija tom svojom praksom od kupca zapravo zahteva da kupi dva odvojena artikla kako bi jedan od njih ispravno funkcionisao i to su prozvali "nezakonitom poslovnom praksom".

Zbog toga je kompaniji Apple naloženo da kupcu isplati 5.000 brazilskih reala (1.081 dolar) te da mu dostavi i punjač. Apple ima 10 dana da to učini inače će morati da plaća dodatnu kaznu.

Brazilska vlada već kaznila Apple

Apple je prestao da isporučuje ​​adaptere za svoje uređaje još 2020. godine, a brazilska vlada je zbog toga kaznila kompaniju sa dva miliona dolara. Kompanija je to pokušala da opravda "brigom za okolinu".

Međutim, sud je zaključio da kabl punjača radi samo sa adapterima koji imaju USB-C priključak pa je kupcu ograničeno koje adaptere može da kupi Apple proizvodi, rekao je, ipak su posebno dizajnirani da pristaju samo određenom kablu.

"Nije primereno da se takvom merom nastoji smanjenje uticaja na okolinu, budući da, prema svim dokazima, optuženi i dalje nastavlja da proizvodi tako bitan pribor za uređaj, ali ga sada prodaje zasebno", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: