Računari

Četvrtak, 21.04.2022.

17:23

Apple "pao" na sudu: Plaćaju kupcu jer uz telefon ne dolazi punjač

Izvor: index.hr

Apple "pao" na sudu: Plaæaju kupcu jer uz telefon ne dolazi punjaè IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Veliki brat

pre 1 godinu

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće...
(Maks, 21. april 2022 22:06)

Ako koristiš zamenski (neoriginalan) punjač, gubiš garanciju. Pitanje da li oni mogu ili ne mogu da utvrde da li si koristio neoriginalan punjač je neka druga tema.



Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno...
(Mare, 21. april 2022 23:08)

Nisi ti ništa skontao. Pljesku možeš da pojedeš i bez piva, nećeš da se udaviš ili padneš u nesvest.

Ali, kad kupiš iPhone, ako nisi imao neki od prethodnih modela od kojih punjač odgovara na taj novi, onda moraš da dokupiš punjač.

Recimo, ja imam 2 modela istog brenda telefona, uz oba sam dobio punjače, jednom sam greškom stavio novi telefon na punjač od starog telefona, napunio se samo do 67%... ja mislio da je do kablića, iskljčim, uključim, on kao krene da puni i prijavi da je punjenje završeno.
Jednostavno, neki noviji telefoni podržavaju brže punjenje, ali to zahteva punjač veće snage, a proizvođač vam taj punjač ne isporučuje u telefon.

Ovaj što komentariše za bušilice i drugi alat kako posebno dolazi punjač... pa, to je "moderan" alat pa im se može, imaš varijante na struju pa kupi njih, a mobilni bez baterije ne postoji!

Zeljko

pre 2 godine

Samim tim sto su im telefoni vrhusli neznaci da mogu isporucivsti bez dodatne opreme Kupio sam vivo y330s dobio sam u pakovanju kabal adapter bro punjenje silikomsku masku slusalice i zastitnu foliju koja je nalepljena na staklo telefona

Shonzi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

U mojoj kuci se vec 3-4 godine koriste 2 kablica, jedan je Hama a drugi neki Kineski Xipin placen 700 din. Imam i originale ali nisam ih otpakovao jer ovi sluze. Na kraju ce ovi neoriginalni kablici da mi nadzive telefone :-)

Mitar

pre 2 godine

Nisam u toku, da li apple telefoni otkad se salju bez punjača rade ili ne rade sa punjačima koje imaju apple korisnici od prethodnih telefona?

Ako rade, onda su "oštećeni" samo potpuno novi kupci, i ne vidim šta je problem da im prodavac kaže da treba da dokupe i punjač.

Evo ja koristim android poslednjih 12 godina i puna mi kuća punjača koji skupljaju prašinu. Potpuno mi je okej da uz telefone nije automatski došao i punjač, nego da kupim ako mi treba, ako će to da spusti cenu telefona i fakat da smanji zagađenje elektronskim otpadom.

Ako uz ove apple telefone ne rade stsri punjači, onda je to već loše tretiranje kupaca...

Marx

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

(Maks, 21. april 2022 22:06)

Da li si realan? "Kabli" može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C. To je objašnjenje?

Za Apple proizvod može neki od "raznih punjača na tržištu"? Kada ste promenili politiku bezbednosti uređaja i korisnika?

Komentar sa dosta "ako", "možda", "verovatno" ne priliči PR-u Apple-a. Može to bolje.

skaM

pre 2 godine

Steve Jobs se reinkarnirao u ovog Maksa, nema dalje. Covek dade opsirnu analizu svega i svacega i sto ima i sto nema veze sa temom, no ajde navikli smo. Mada bi trebalo da se obrati da mu pojacaju malo terapiju.

Drugo, po Apple-u je ekoloski da ne salju punjac, ali bih voleo da znam koliki procenat ljudi je dodatno porucio punjac sto od njih, sto razne kineske, pa koliko je to zapakovanih posiljki, jedna, druga kutija, folija itd. i koliko je to zapravo ekoloski.

Mare

pre 2 godine

@(Sabre, 21. april 2022 19:06)

Sabre, da probam da ti objasnim kako u praksi često funkciniše to kad tražiš od trgovca nešto "gratis"...

Zamisli ti držiš kafanu... i odredio si cenovnik da kad isplatiš svoje troškve, račune, plate radnicima, zakup lokala... itd, da i tebi ostane neka zarada što si ulagao vreme i novac da otvoriš tu kafanu... i izračunao si, na primer, da ti se isplati da pljeskavica košta 250 dinara, a da pivo prodaješ po 100 dinara...

Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno... kako su oni išli u neku diskoteku gde je piće "gratis" bilo uz ulaznicu i slično i kao "jes da je ulaznica koštala 10 evra, al' piće je bar bilo gratis... a kolko mi ostavimo ovde pare na pljeske... mogli biste i vi da uvedete piće gratis"...

Kako bi ti rešio to?

Mnogi bi to verovatno rešili tako što bi rekli "OK, izaćićemo u susrt muštrijama... od sutra pivo gratis kao u toj diskotci gde ste bili" i onda bi izračunali koliko će piva u proseku da popiju uz pljesku, pa ako popiju po pivo i po u proseku, onda će pljeska da umesto 250 dinara da košta 400 dinara, bez obzira da li ti piješ pivo uopšte jer će neko drugi možda da popije tri piva, pa ste vas dvojica u proseku popili po pivo i po.

lINK

pre 2 godine

Mora se priznati, dok su tih godina carovali C64, ZX Spectrum i naprednija Amiga kasnije, Steve Jobs je bio maher za prezentaciju i marketing, imao je odličnu viziju da objedini softver sa hardverom, jer jedno bez drugog je bilo već vidjeno i nebitno. Ovo što je Mac imao 1984, Windows PC je imao tek skoro deceniju kasnije. Danas je to sve manje više isto, tj sada čekamo naredni kvantni skok, a to je VR i hologramski interfejs, kvantni procesor itd.

volim IPhone

pre 2 godine

Jesam, priznao sam prevaru. Kada oni prestanu varati i ja ću. Svjestan sam da snosim sve zakonske posljedice i ne bježim od odgovornosti. Predlažem svima da ih varaju ako mogu.

Zuba

pre 2 godine

Da bas ce propasti za 1000$
(dnk g, 21. april 2022 18:39)

Naravno da nece propasti ali ova vest je vazna jer ih treba na svakom koraku tuziti za ovakve gluposti. I mislim da bi ovo trerbalo da bude pocetak masovnih tuzbi protiv Apple-a. Mislim da je dosta njihove bahate politike prodaje. Da se razumemo korisnik sam iPhone-a ali podrzavam ovo.

Dex

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.
(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Ako je to istina, upravo si priznao prevaru, a anonimnost na internetu tu nista ne vazi; ukoliko te neko radi toga prijavi. To se pretpostavljam nece desiti, ali iako zivis u EU ne bih rekao da ovde pripadas. To mi vise lici na indijski mentalitet.

Maks

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

Ako uz uređaj proizvođač mora da spakuje i zaseban punjač, to će verovatno dodatno i da naplati... osim možda ako nije baš neki jeftin punjač, al' ako stave jeftin punjač, mnogi će verovatno da negoduju zašto nisu stavili neki skuplji koji će što brže da napuni telefon... i onda će "rešenje" verovatno da bude da dodaju i cenu nekog skupljeg punjača na cenu telefona i da daju svima brzi punjač ako budu prinuđeni da prodaju tako "u paketu".


A Brazilci izgleda baš hoće da kod njih elktronika bude najskuplja na planeti...

Brazilci još odavno imaju visoke poreze na uvoznu elektroniku koja se ne rebranduje za njihovo tržiše u saradji sa nekom Brazilskom markom, valjda da bi Brazilske firme tako imale dodatan posao... Sega Genesis je kod njih bila rebrandovana kao "Tectoy" da ne bi Segu drali sa dodatnim taksama... al' neće svaka firma da pristane da se njihovi proizvodi rebranduju.

Zamislie kolko bi komično bilo da neko traži od Apple ili Sony ili Samung da rebranduju svoje proizvode u saradnji sa Ei Niš, da umesto Apple/Sony/Samung piše "Ei" na kućištu, da bi Ei Niš imao posao, a ako neće da im uvode dodatne takse.

blicko

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Da li ti je jasno da si lopov?

John

pre 2 godine

(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Stvar je u tome da oni prodaju nekompletan proizvod. Da li je u pitanju npr.jedan šraf zbog koga se stolica sruči pod tobom kad sedneš ili na Boingu 747 fale sva 4 motora - nebitno je. Prodali su proizvod koji bez dodatne kupovine ne može da se koristi. To jest, može, ali samo dokle god se fabrički napunjena baterija ne isprazni.
U Americi je pre par godina pokrenuta grupna tužba ("class action") protiv Epla jer stari punjači ne rade na novim ajfonima - mada ne znam šta je bilo od toga.

janko

pre 2 godine

tačno tako proizvod je neupotrebljiv a osim toga oni ako kupite pogrešan ili neki loš punjač pa crkne tel tada nema garancije tako da punjač mora da ga ima

mirasev

pre 2 godine

kablici crkavaju tj prelome se jer se prave od reciklirane plastike jer brinu o prirodi. Totalni apsurd je sto zbog toga kinezi prave tone i tone tih kablica od normalne plastuke. Tako da vise bi za prirodu ucinili da naprave taj kabl od kvalitetne plastike s hodno ceni kolko se da

Sabre

pre 2 godine

Bravo, carevi. Dosta vise bahacenja i sisanja ljudi sa cenama. A ovcama koje ovo brane i kao "znale su sta kupuju" zelim da podignu cenu na 2k evra i nekako smisle kako da telefon dostave i bez baterije (mada, tesko, jer sad su sve prakticno integrisane, opet da bi se ustedelo..)

Pera ložač

pre 2 godine

Kako koristiti telefon bez punjača?
Ja bi išao svaki drugi dan i tražio novi telefon jet je ovaj neispravan, tj prazan a beće da se napuni bez punjača koga nema.
Pa kome se dosadi!

trisa

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno
(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Ni ja ne razumem, kupis telefon od $650 i oni te zakinu za punjac od $10, kao politika firme. To je kao da kupis novi automobil a volan moras naknadno kupiti, cista glupost. Kakve veze ima sto pase punjac od 7-ce, mozda mi je prvi aplle u zivotu, hocu komplet

Dragan

pre 2 godine

Treba ih tuziti.
Koristim preko deceniju njihove telefone, kada je poslednji stigao na adresu sokirao sam se!
To je zapravo pjacka korisnika!

Komša

pre 2 godine

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla
(Djorke, 21. april 2022 18:04) 

Kada se normalno koriste sve je ok.
Ali.
Ljudi nestrpljivi,izvale se ,ubodu pznjač i vise na telefonu.
Uvrcu se kablovi ,lome se jer se okrecu ,cimaju ,ko zna sta sve ne rade sa njima.

milan

pre 2 godine

Lepo obrazlozenje. Ne mozes prodavati uredjaj bez dela bez koga uredjaj ne moze raditi. Sasvim je druga stvar dodatak poput maske, slusalica, olovke... Mada ako se secate, ranije su se dobijale slusalice jer tu takodje moze da vazi da uredjaj delimicno ne moze raditi bez slusalica. Moze da vazi i za olovku pogotovu ako se reklamiranjem potencira ta funkcija. Jedino za masku ne bi mogao da kazem da nesto remeti. Naravno svi razumemo o cemu se radi. Koliko god svi ti dodaci na prvi pogled delovali relativno nebitni, istina je da se tu vrti veliki novac. Ipak je u pitanju na milione punjaca, slusalica, olovki i maski samo na godisnjem nivou. Posto potrosaci tu ne mogu nista zato i treba da se umesa drzava koja jedina moze nekom proizvodjacu nekog uredjaja nesto narediti. Prosto zapreti zabranom prodaje proizvoda do daljneg. Dobro pa se operativni sistem ne naplacuje pa da nakon kupovine praznog uredjaja moras da placas licencu kao sto je to za Windows.

volim iPhone

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

Lemi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Pa kupi druze original kablic i punjac od 20w pa ti nece nikada crci, koristice ga i tvoji unuci. Ovako kupujes kineske kopije i osim sto ti crkavaju kablici i punjaci, istovremeno unistavas i bateriju telefona zbog nestabilnog i neoptimizovanog punjenja.

Djorke

pre 2 godine

@
*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla

Splavar

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno

cvjjhhhjbhhvvc

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Pa onda svi alati,makita,bosch,dewoult svi posebno prodaju masinu posebno baterija a posebno i punjac.Sad i oni imaju problem.A tek za elekticni auto..

cvjjhhhjbhhvvc

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.

Sabre

pre 2 godine

Bravo, carevi. Dosta vise bahacenja i sisanja ljudi sa cenama. A ovcama koje ovo brane i kao "znale su sta kupuju" zelim da podignu cenu na 2k evra i nekako smisle kako da telefon dostave i bez baterije (mada, tesko, jer sad su sve prakticno integrisane, opet da bi se ustedelo..)

Dragan

pre 2 godine

Treba ih tuziti.
Koristim preko deceniju njihove telefone, kada je poslednji stigao na adresu sokirao sam se!
To je zapravo pjacka korisnika!

mirasev

pre 2 godine

kablici crkavaju tj prelome se jer se prave od reciklirane plastike jer brinu o prirodi. Totalni apsurd je sto zbog toga kinezi prave tone i tone tih kablica od normalne plastuke. Tako da vise bi za prirodu ucinili da naprave taj kabl od kvalitetne plastike s hodno ceni kolko se da

Pera ložač

pre 2 godine

Kako koristiti telefon bez punjača?
Ja bi išao svaki drugi dan i tražio novi telefon jet je ovaj neispravan, tj prazan a beće da se napuni bez punjača koga nema.
Pa kome se dosadi!

Djorke

pre 2 godine

@
*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla

volim iPhone

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

trisa

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno
(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Ni ja ne razumem, kupis telefon od $650 i oni te zakinu za punjac od $10, kao politika firme. To je kao da kupis novi automobil a volan moras naknadno kupiti, cista glupost. Kakve veze ima sto pase punjac od 7-ce, mozda mi je prvi aplle u zivotu, hocu komplet

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Pa onda svi alati,makita,bosch,dewoult svi posebno prodaju masinu posebno baterija a posebno i punjac.Sad i oni imaju problem.A tek za elekticni auto..

Lemi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Pa kupi druze original kablic i punjac od 20w pa ti nece nikada crci, koristice ga i tvoji unuci. Ovako kupujes kineske kopije i osim sto ti crkavaju kablici i punjaci, istovremeno unistavas i bateriju telefona zbog nestabilnog i neoptimizovanog punjenja.

skaM

pre 2 godine

Steve Jobs se reinkarnirao u ovog Maksa, nema dalje. Covek dade opsirnu analizu svega i svacega i sto ima i sto nema veze sa temom, no ajde navikli smo. Mada bi trebalo da se obrati da mu pojacaju malo terapiju.

Drugo, po Apple-u je ekoloski da ne salju punjac, ali bih voleo da znam koliki procenat ljudi je dodatno porucio punjac sto od njih, sto razne kineske, pa koliko je to zapakovanih posiljki, jedna, druga kutija, folija itd. i koliko je to zapravo ekoloski.

Zuba

pre 2 godine

Da bas ce propasti za 1000$
(dnk g, 21. april 2022 18:39)

Naravno da nece propasti ali ova vest je vazna jer ih treba na svakom koraku tuziti za ovakve gluposti. I mislim da bi ovo trerbalo da bude pocetak masovnih tuzbi protiv Apple-a. Mislim da je dosta njihove bahate politike prodaje. Da se razumemo korisnik sam iPhone-a ali podrzavam ovo.

John

pre 2 godine

(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Stvar je u tome da oni prodaju nekompletan proizvod. Da li je u pitanju npr.jedan šraf zbog koga se stolica sruči pod tobom kad sedneš ili na Boingu 747 fale sva 4 motora - nebitno je. Prodali su proizvod koji bez dodatne kupovine ne može da se koristi. To jest, može, ali samo dokle god se fabrički napunjena baterija ne isprazni.
U Americi je pre par godina pokrenuta grupna tužba ("class action") protiv Epla jer stari punjači ne rade na novim ajfonima - mada ne znam šta je bilo od toga.

Marx

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

(Maks, 21. april 2022 22:06)

Da li si realan? "Kabli" može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C. To je objašnjenje?

Za Apple proizvod može neki od "raznih punjača na tržištu"? Kada ste promenili politiku bezbednosti uređaja i korisnika?

Komentar sa dosta "ako", "možda", "verovatno" ne priliči PR-u Apple-a. Može to bolje.

janko

pre 2 godine

tačno tako proizvod je neupotrebljiv a osim toga oni ako kupite pogrešan ili neki loš punjač pa crkne tel tada nema garancije tako da punjač mora da ga ima

Dex

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.
(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Ako je to istina, upravo si priznao prevaru, a anonimnost na internetu tu nista ne vazi; ukoliko te neko radi toga prijavi. To se pretpostavljam nece desiti, ali iako zivis u EU ne bih rekao da ovde pripadas. To mi vise lici na indijski mentalitet.

milan

pre 2 godine

Lepo obrazlozenje. Ne mozes prodavati uredjaj bez dela bez koga uredjaj ne moze raditi. Sasvim je druga stvar dodatak poput maske, slusalica, olovke... Mada ako se secate, ranije su se dobijale slusalice jer tu takodje moze da vazi da uredjaj delimicno ne moze raditi bez slusalica. Moze da vazi i za olovku pogotovu ako se reklamiranjem potencira ta funkcija. Jedino za masku ne bi mogao da kazem da nesto remeti. Naravno svi razumemo o cemu se radi. Koliko god svi ti dodaci na prvi pogled delovali relativno nebitni, istina je da se tu vrti veliki novac. Ipak je u pitanju na milione punjaca, slusalica, olovki i maski samo na godisnjem nivou. Posto potrosaci tu ne mogu nista zato i treba da se umesa drzava koja jedina moze nekom proizvodjacu nekog uredjaja nesto narediti. Prosto zapreti zabranom prodaje proizvoda do daljneg. Dobro pa se operativni sistem ne naplacuje pa da nakon kupovine praznog uredjaja moras da placas licencu kao sto je to za Windows.

Zeljko

pre 2 godine

Samim tim sto su im telefoni vrhusli neznaci da mogu isporucivsti bez dodatne opreme Kupio sam vivo y330s dobio sam u pakovanju kabal adapter bro punjenje silikomsku masku slusalice i zastitnu foliju koja je nalepljena na staklo telefona

Komša

pre 2 godine

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla
(Djorke, 21. april 2022 18:04) 

Kada se normalno koriste sve je ok.
Ali.
Ljudi nestrpljivi,izvale se ,ubodu pznjač i vise na telefonu.
Uvrcu se kablovi ,lome se jer se okrecu ,cimaju ,ko zna sta sve ne rade sa njima.

blicko

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Da li ti je jasno da si lopov?

lINK

pre 2 godine

Mora se priznati, dok su tih godina carovali C64, ZX Spectrum i naprednija Amiga kasnije, Steve Jobs je bio maher za prezentaciju i marketing, imao je odličnu viziju da objedini softver sa hardverom, jer jedno bez drugog je bilo već vidjeno i nebitno. Ovo što je Mac imao 1984, Windows PC je imao tek skoro deceniju kasnije. Danas je to sve manje više isto, tj sada čekamo naredni kvantni skok, a to je VR i hologramski interfejs, kvantni procesor itd.

Shonzi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

U mojoj kuci se vec 3-4 godine koriste 2 kablica, jedan je Hama a drugi neki Kineski Xipin placen 700 din. Imam i originale ali nisam ih otpakovao jer ovi sluze. Na kraju ce ovi neoriginalni kablici da mi nadzive telefone :-)

Splavar

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno

Maks

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

Ako uz uređaj proizvođač mora da spakuje i zaseban punjač, to će verovatno dodatno i da naplati... osim možda ako nije baš neki jeftin punjač, al' ako stave jeftin punjač, mnogi će verovatno da negoduju zašto nisu stavili neki skuplji koji će što brže da napuni telefon... i onda će "rešenje" verovatno da bude da dodaju i cenu nekog skupljeg punjača na cenu telefona i da daju svima brzi punjač ako budu prinuđeni da prodaju tako "u paketu".


A Brazilci izgleda baš hoće da kod njih elktronika bude najskuplja na planeti...

Brazilci još odavno imaju visoke poreze na uvoznu elektroniku koja se ne rebranduje za njihovo tržiše u saradji sa nekom Brazilskom markom, valjda da bi Brazilske firme tako imale dodatan posao... Sega Genesis je kod njih bila rebrandovana kao "Tectoy" da ne bi Segu drali sa dodatnim taksama... al' neće svaka firma da pristane da se njihovi proizvodi rebranduju.

Zamislie kolko bi komično bilo da neko traži od Apple ili Sony ili Samung da rebranduju svoje proizvode u saradnji sa Ei Niš, da umesto Apple/Sony/Samung piše "Ei" na kućištu, da bi Ei Niš imao posao, a ako neće da im uvode dodatne takse.

Mare

pre 2 godine

@(Sabre, 21. april 2022 19:06)

Sabre, da probam da ti objasnim kako u praksi često funkciniše to kad tražiš od trgovca nešto "gratis"...

Zamisli ti držiš kafanu... i odredio si cenovnik da kad isplatiš svoje troškve, račune, plate radnicima, zakup lokala... itd, da i tebi ostane neka zarada što si ulagao vreme i novac da otvoriš tu kafanu... i izračunao si, na primer, da ti se isplati da pljeskavica košta 250 dinara, a da pivo prodaješ po 100 dinara...

Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno... kako su oni išli u neku diskoteku gde je piće "gratis" bilo uz ulaznicu i slično i kao "jes da je ulaznica koštala 10 evra, al' piće je bar bilo gratis... a kolko mi ostavimo ovde pare na pljeske... mogli biste i vi da uvedete piće gratis"...

Kako bi ti rešio to?

Mnogi bi to verovatno rešili tako što bi rekli "OK, izaćićemo u susrt muštrijama... od sutra pivo gratis kao u toj diskotci gde ste bili" i onda bi izračunali koliko će piva u proseku da popiju uz pljesku, pa ako popiju po pivo i po u proseku, onda će pljeska da umesto 250 dinara da košta 400 dinara, bez obzira da li ti piješ pivo uopšte jer će neko drugi možda da popije tri piva, pa ste vas dvojica u proseku popili po pivo i po.

volim IPhone

pre 2 godine

Jesam, priznao sam prevaru. Kada oni prestanu varati i ja ću. Svjestan sam da snosim sve zakonske posljedice i ne bježim od odgovornosti. Predlažem svima da ih varaju ako mogu.

Mitar

pre 2 godine

Nisam u toku, da li apple telefoni otkad se salju bez punjača rade ili ne rade sa punjačima koje imaju apple korisnici od prethodnih telefona?

Ako rade, onda su "oštećeni" samo potpuno novi kupci, i ne vidim šta je problem da im prodavac kaže da treba da dokupe i punjač.

Evo ja koristim android poslednjih 12 godina i puna mi kuća punjača koji skupljaju prašinu. Potpuno mi je okej da uz telefone nije automatski došao i punjač, nego da kupim ako mi treba, ako će to da spusti cenu telefona i fakat da smanji zagađenje elektronskim otpadom.

Ako uz ove apple telefone ne rade stsri punjači, onda je to već loše tretiranje kupaca...

Veliki brat

pre 1 godinu

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće...
(Maks, 21. april 2022 22:06)

Ako koristiš zamenski (neoriginalan) punjač, gubiš garanciju. Pitanje da li oni mogu ili ne mogu da utvrde da li si koristio neoriginalan punjač je neka druga tema.



Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno...
(Mare, 21. april 2022 23:08)

Nisi ti ništa skontao. Pljesku možeš da pojedeš i bez piva, nećeš da se udaviš ili padneš u nesvest.

Ali, kad kupiš iPhone, ako nisi imao neki od prethodnih modela od kojih punjač odgovara na taj novi, onda moraš da dokupiš punjač.

Recimo, ja imam 2 modela istog brenda telefona, uz oba sam dobio punjače, jednom sam greškom stavio novi telefon na punjač od starog telefona, napunio se samo do 67%... ja mislio da je do kablića, iskljčim, uključim, on kao krene da puni i prijavi da je punjenje završeno.
Jednostavno, neki noviji telefoni podržavaju brže punjenje, ali to zahteva punjač veće snage, a proizvođač vam taj punjač ne isporučuje u telefon.

Ovaj što komentariše za bušilice i drugi alat kako posebno dolazi punjač... pa, to je "moderan" alat pa im se može, imaš varijante na struju pa kupi njih, a mobilni bez baterije ne postoji!

Splavar

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno

Lemi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Pa kupi druze original kablic i punjac od 20w pa ti nece nikada crci, koristice ga i tvoji unuci. Ovako kupujes kineske kopije i osim sto ti crkavaju kablici i punjaci, istovremeno unistavas i bateriju telefona zbog nestabilnog i neoptimizovanog punjenja.

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Pa onda svi alati,makita,bosch,dewoult svi posebno prodaju masinu posebno baterija a posebno i punjac.Sad i oni imaju problem.A tek za elekticni auto..

Djorke

pre 2 godine

@
*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla

Mitar

pre 2 godine

Nisam u toku, da li apple telefoni otkad se salju bez punjača rade ili ne rade sa punjačima koje imaju apple korisnici od prethodnih telefona?

Ako rade, onda su "oštećeni" samo potpuno novi kupci, i ne vidim šta je problem da im prodavac kaže da treba da dokupe i punjač.

Evo ja koristim android poslednjih 12 godina i puna mi kuća punjača koji skupljaju prašinu. Potpuno mi je okej da uz telefone nije automatski došao i punjač, nego da kupim ako mi treba, ako će to da spusti cenu telefona i fakat da smanji zagađenje elektronskim otpadom.

Ako uz ove apple telefone ne rade stsri punjači, onda je to već loše tretiranje kupaca...

volim iPhone

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

Mare

pre 2 godine

@(Sabre, 21. april 2022 19:06)

Sabre, da probam da ti objasnim kako u praksi često funkciniše to kad tražiš od trgovca nešto "gratis"...

Zamisli ti držiš kafanu... i odredio si cenovnik da kad isplatiš svoje troškve, račune, plate radnicima, zakup lokala... itd, da i tebi ostane neka zarada što si ulagao vreme i novac da otvoriš tu kafanu... i izračunao si, na primer, da ti se isplati da pljeskavica košta 250 dinara, a da pivo prodaješ po 100 dinara...

Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno... kako su oni išli u neku diskoteku gde je piće "gratis" bilo uz ulaznicu i slično i kao "jes da je ulaznica koštala 10 evra, al' piće je bar bilo gratis... a kolko mi ostavimo ovde pare na pljeske... mogli biste i vi da uvedete piće gratis"...

Kako bi ti rešio to?

Mnogi bi to verovatno rešili tako što bi rekli "OK, izaćićemo u susrt muštrijama... od sutra pivo gratis kao u toj diskotci gde ste bili" i onda bi izračunali koliko će piva u proseku da popiju uz pljesku, pa ako popiju po pivo i po u proseku, onda će pljeska da umesto 250 dinara da košta 400 dinara, bez obzira da li ti piješ pivo uopšte jer će neko drugi možda da popije tri piva, pa ste vas dvojica u proseku popili po pivo i po.

cvjjhhhjbhhvvc

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.

Maks

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

Ako uz uređaj proizvođač mora da spakuje i zaseban punjač, to će verovatno dodatno i da naplati... osim možda ako nije baš neki jeftin punjač, al' ako stave jeftin punjač, mnogi će verovatno da negoduju zašto nisu stavili neki skuplji koji će što brže da napuni telefon... i onda će "rešenje" verovatno da bude da dodaju i cenu nekog skupljeg punjača na cenu telefona i da daju svima brzi punjač ako budu prinuđeni da prodaju tako "u paketu".


A Brazilci izgleda baš hoće da kod njih elktronika bude najskuplja na planeti...

Brazilci još odavno imaju visoke poreze na uvoznu elektroniku koja se ne rebranduje za njihovo tržiše u saradji sa nekom Brazilskom markom, valjda da bi Brazilske firme tako imale dodatan posao... Sega Genesis je kod njih bila rebrandovana kao "Tectoy" da ne bi Segu drali sa dodatnim taksama... al' neće svaka firma da pristane da se njihovi proizvodi rebranduju.

Zamislie kolko bi komično bilo da neko traži od Apple ili Sony ili Samung da rebranduju svoje proizvode u saradnji sa Ei Niš, da umesto Apple/Sony/Samung piše "Ei" na kućištu, da bi Ei Niš imao posao, a ako neće da im uvode dodatne takse.

volim IPhone

pre 2 godine

Jesam, priznao sam prevaru. Kada oni prestanu varati i ja ću. Svjestan sam da snosim sve zakonske posljedice i ne bježim od odgovornosti. Predlažem svima da ih varaju ako mogu.

Dragan

pre 2 godine

Treba ih tuziti.
Koristim preko deceniju njihove telefone, kada je poslednji stigao na adresu sokirao sam se!
To je zapravo pjacka korisnika!

Sabre

pre 2 godine

Bravo, carevi. Dosta vise bahacenja i sisanja ljudi sa cenama. A ovcama koje ovo brane i kao "znale su sta kupuju" zelim da podignu cenu na 2k evra i nekako smisle kako da telefon dostave i bez baterije (mada, tesko, jer sad su sve prakticno integrisane, opet da bi se ustedelo..)

lINK

pre 2 godine

Mora se priznati, dok su tih godina carovali C64, ZX Spectrum i naprednija Amiga kasnije, Steve Jobs je bio maher za prezentaciju i marketing, imao je odličnu viziju da objedini softver sa hardverom, jer jedno bez drugog je bilo već vidjeno i nebitno. Ovo što je Mac imao 1984, Windows PC je imao tek skoro deceniju kasnije. Danas je to sve manje više isto, tj sada čekamo naredni kvantni skok, a to je VR i hologramski interfejs, kvantni procesor itd.

mirasev

pre 2 godine

kablici crkavaju tj prelome se jer se prave od reciklirane plastike jer brinu o prirodi. Totalni apsurd je sto zbog toga kinezi prave tone i tone tih kablica od normalne plastuke. Tako da vise bi za prirodu ucinili da naprave taj kabl od kvalitetne plastike s hodno ceni kolko se da

blicko

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.

(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Da li ti je jasno da si lopov?

John

pre 2 godine

(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Stvar je u tome da oni prodaju nekompletan proizvod. Da li je u pitanju npr.jedan šraf zbog koga se stolica sruči pod tobom kad sedneš ili na Boingu 747 fale sva 4 motora - nebitno je. Prodali su proizvod koji bez dodatne kupovine ne može da se koristi. To jest, može, ali samo dokle god se fabrički napunjena baterija ne isprazni.
U Americi je pre par godina pokrenuta grupna tužba ("class action") protiv Epla jer stari punjači ne rade na novim ajfonima - mada ne znam šta je bilo od toga.

Dex

pre 2 godine

Ja sam prestao razmišljati o njihovim prevarama kada su dozvolili osiguranje na iPhone protiv krađe ili kada se isti izgubi. Od tada svaki novi iPhone meni se izgubi, a ja dobijem od osiguranja još jedan novi. Igram igru kao i oni, varamo se uzajamno. Naravno, živim u EU.
(volim iPhone, 21. april 2022 19:39)

Ako je to istina, upravo si priznao prevaru, a anonimnost na internetu tu nista ne vazi; ukoliko te neko radi toga prijavi. To se pretpostavljam nece desiti, ali iako zivis u EU ne bih rekao da ovde pripadas. To mi vise lici na indijski mentalitet.

milan

pre 2 godine

Lepo obrazlozenje. Ne mozes prodavati uredjaj bez dela bez koga uredjaj ne moze raditi. Sasvim je druga stvar dodatak poput maske, slusalica, olovke... Mada ako se secate, ranije su se dobijale slusalice jer tu takodje moze da vazi da uredjaj delimicno ne moze raditi bez slusalica. Moze da vazi i za olovku pogotovu ako se reklamiranjem potencira ta funkcija. Jedino za masku ne bi mogao da kazem da nesto remeti. Naravno svi razumemo o cemu se radi. Koliko god svi ti dodaci na prvi pogled delovali relativno nebitni, istina je da se tu vrti veliki novac. Ipak je u pitanju na milione punjaca, slusalica, olovki i maski samo na godisnjem nivou. Posto potrosaci tu ne mogu nista zato i treba da se umesa drzava koja jedina moze nekom proizvodjacu nekog uredjaja nesto narediti. Prosto zapreti zabranom prodaje proizvoda do daljneg. Dobro pa se operativni sistem ne naplacuje pa da nakon kupovine praznog uredjaja moras da placas licencu kao sto je to za Windows.

trisa

pre 2 godine

Ne razumem. Kupio iphone za $650, jeste dosao bez punjaca. Sad oni meni treba da vrate $1000 jer nisu zapakovali punjac, kakve su to gluposti, pa znao sam sta kupujem. Model 12 mini pred odkazivanje dalje proizvodnje godinu dana od objave prvog modela. Koristi isti punjac kao i 7ica, sta ce mi novi i ko meni sta duguje, smesno
(Splavar, 21. april 2022 18:16)

Ni ja ne razumem, kupis telefon od $650 i oni te zakinu za punjac od $10, kao politika firme. To je kao da kupis novi automobil a volan moras naknadno kupiti, cista glupost. Kakve veze ima sto pase punjac od 7-ce, mozda mi je prvi aplle u zivotu, hocu komplet

Pera ložač

pre 2 godine

Kako koristiti telefon bez punjača?
Ja bi išao svaki drugi dan i tražio novi telefon jet je ovaj neispravan, tj prazan a beće da se napuni bez punjača koga nema.
Pa kome se dosadi!

Marx

pre 2 godine

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće... da l' hoće jefiniji koji sporije puni ili neki skuplji koji brže puni...

(Maks, 21. april 2022 22:06)

Da li si realan? "Kabli" može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C. To je objašnjenje?

Za Apple proizvod može neki od "raznih punjača na tržištu"? Kada ste promenili politiku bezbednosti uređaja i korisnika?

Komentar sa dosta "ako", "možda", "verovatno" ne priliči PR-u Apple-a. Može to bolje.

Shonzi

pre 2 godine

*** osilise se, iphone jeste najbolji telefon ali dadoh na one kablice koji crkavaju svakih dva meseca još jedan iphone.treba svi da ih tuže.
(cvjjhhhjbhhvvc, 21. april 2022 17:36)

U mojoj kuci se vec 3-4 godine koriste 2 kablica, jedan je Hama a drugi neki Kineski Xipin placen 700 din. Imam i originale ali nisam ih otpakovao jer ovi sluze. Na kraju ce ovi neoriginalni kablici da mi nadzive telefone :-)

Komša

pre 2 godine

Sta radis sa tim kablovima kada ti tako crkavaju i koji to Iphone nosis ako si dao isto para na njega i za kablove ?


Za odeljak “Nije se desilo”, osim ako ne nosis Iphone star 10 godina, a kablove preskaces u slobodno vreme kao Roki Balboa … tada mozda ima smisla
(Djorke, 21. april 2022 18:04) 

Kada se normalno koriste sve je ok.
Ali.
Ljudi nestrpljivi,izvale se ,ubodu pznjač i vise na telefonu.
Uvrcu se kablovi ,lome se jer se okrecu ,cimaju ,ko zna sta sve ne rade sa njima.

Zuba

pre 2 godine

Da bas ce propasti za 1000$
(dnk g, 21. april 2022 18:39)

Naravno da nece propasti ali ova vest je vazna jer ih treba na svakom koraku tuziti za ovakve gluposti. I mislim da bi ovo trerbalo da bude pocetak masovnih tuzbi protiv Apple-a. Mislim da je dosta njihove bahate politike prodaje. Da se razumemo korisnik sam iPhone-a ali podrzavam ovo.

janko

pre 2 godine

tačno tako proizvod je neupotrebljiv a osim toga oni ako kupite pogrešan ili neki loš punjač pa crkne tel tada nema garancije tako da punjač mora da ga ima

skaM

pre 2 godine

Steve Jobs se reinkarnirao u ovog Maksa, nema dalje. Covek dade opsirnu analizu svega i svacega i sto ima i sto nema veze sa temom, no ajde navikli smo. Mada bi trebalo da se obrati da mu pojacaju malo terapiju.

Drugo, po Apple-u je ekoloski da ne salju punjac, ali bih voleo da znam koliki procenat ljudi je dodatno porucio punjac sto od njih, sto razne kineske, pa koliko je to zapakovanih posiljki, jedna, druga kutija, folija itd. i koliko je to zapravo ekoloski.

Zeljko

pre 2 godine

Samim tim sto su im telefoni vrhusli neznaci da mogu isporucivsti bez dodatne opreme Kupio sam vivo y330s dobio sam u pakovanju kabal adapter bro punjenje silikomsku masku slusalice i zastitnu foliju koja je nalepljena na staklo telefona

Veliki brat

pre 1 godinu

Telefon može da se puni i bez zasebnog punjača... dolazi kabli koji može da se uključi u računar... ako računar ima USB-C, telefon može tako da se puni kao da imat neki skuplji "brzi punjač"... a ko hoće zaseban punjač, ima raznih punjača na tržišu da bira koji hoće...
(Maks, 21. april 2022 22:06)

Ako koristiš zamenski (neoriginalan) punjač, gubiš garanciju. Pitanje da li oni mogu ili ne mogu da utvrde da li si koristio neoriginalan punjač je neka druga tema.



Zamisli onda počnu da dolaze neki koji smatraju da bi pivo trbalo da bude grais... i počnu da se žale zašto da oni kupuju pivo zasebno...
(Mare, 21. april 2022 23:08)

Nisi ti ništa skontao. Pljesku možeš da pojedeš i bez piva, nećeš da se udaviš ili padneš u nesvest.

Ali, kad kupiš iPhone, ako nisi imao neki od prethodnih modela od kojih punjač odgovara na taj novi, onda moraš da dokupiš punjač.

Recimo, ja imam 2 modela istog brenda telefona, uz oba sam dobio punjače, jednom sam greškom stavio novi telefon na punjač od starog telefona, napunio se samo do 67%... ja mislio da je do kablića, iskljčim, uključim, on kao krene da puni i prijavi da je punjenje završeno.
Jednostavno, neki noviji telefoni podržavaju brže punjenje, ali to zahteva punjač veće snage, a proizvođač vam taj punjač ne isporučuje u telefon.

Ovaj što komentariše za bušilice i drugi alat kako posebno dolazi punjač... pa, to je "moderan" alat pa im se može, imaš varijante na struju pa kupi njih, a mobilni bez baterije ne postoji!