Ugašen je jedan od najvećih piratskih servisa

Antipiratska alijansa ACE je nakon dugogodišnje borbe uspela da ugasi stranicu Extreme Download, koja je postojala 15-ak godina i beležila je oko 15 miliona posetilaca mesečno.

Tehnopolis

Izvor: bug.hr

Četvrtak, 16.02.2023.

08:10

Ugašen je jedan od najvećih piratskih servisa
Foto: AlexLMX / Shutterstock.com

Najveće svetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je da je uspelo da ugasi jedan od najvećih svetskih servisa za preuzimanje ilegalno dobijenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com).
Ovaj servis je bio drugi najpopularniji piratski veb u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Extreme Download je postojao petnaestak godina, a dugo se opirao gašenju. Često su menjali domene, izbegavali blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a na kraju su "pali" kada je otkriven glavni operater stranice. On je identifikovan kao Tunišanin, koji je stranicu vodio iz mesta Houmt Souk na tamošnjem ostrvu Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice je predao sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down je nudio više od 40 hiljada naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizovane na francuski jezik. Servis je beležio između 14 i 15 miliona posetilaca mesečno. Osim iz Francuske, najveći promet su generisali korisnici iz Belgije, Kanade i Švajcarske – dakle, oni s francuskog govornog područja.

U prvim godinama rada, Extreme-down je samo agregovao linkove i preusmeravao promet na tada veoma popularnu stranicu Megaupload. Vremenom je postao ogroman repozitorijum piratskog sadržaja i godinama se borio s pokušajima gašenja. Uspešnu akciju u udruženju ACE su proglasili velikom pobedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: