"Svi snimaju": Da li je špijuniranje prešlo granicu ili smo mi previše paranoični? VIDEO

Pevačica Ana Štajdohar nedavno je na Twitteru napisala da je sa drugaricom u telefonskom razgovoru pomenula treninge plesa oko šipke.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 01.06.2019.

11:20

Ilustracija / Foto: Depositphotos/perig76

Čim je otvorila Instagram, pojavile su se brojne reklame fitnes centara koji nude treninge pol densa. Njeni pratioci na Twitteru u komentarima su pisali o brojnim sličnim iskustvima.

I svi oni se oni pitaju, da li je moguće špijuniranje preko društvenih mreža i kada nismo ulogovani na svoje naloge? Da li su društvene mreže, zarad profita, prešle granicu privatnosti ili smo mi samo previše paranoični?

Na to pitanje, u emisiji Jutro sa Natašom Prve televizije, odgovarali su IT konsultant Vojislav Rodić i softverski inženjer Dražen Drašković.

"Ne snima se samo to šta govorimo, s kim govorimo i gde govorimo, snima se i pozadinski ambijentalni zvuk, iz koga onda, svi koji koriste te snimke, izvlače podatke da li ste bili kod kuće, na poslu, na nekom prijemu, na koncertu, u otvorenom ili zatvorenom prostoru. To je sve relevantno za kvalitet podataka koji će se skupljati", kaže Rodić, potvrđujući da se ti podaci sakupljaju da bi bili prodati oglašivačima.

"Svi snimaju! I mi smo im to eksplicitno dozvolili kada smo instalirali aplikaciju", ističe on, napominjući da aplikacije ne snimaju sve vreme sve, jer nemaju dovoljno prostora.

Drašković kaže da definitivno postoje uređaji koji prikupljaju podatke, kao što oni koji primaju glasovne komande.

"Sve što pričamo, negde se beleži. Da li za stalno ili ne, ali se obrađuje..."

Kako aplikacije koje koristimo sakupljaju podatke o nama? Kome sve ti podaci odlaze? Da li je to slanje podataka protivzakonito? Opširniju priču poslušajte u snimku iz emisije "Jutro sa Natašom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: