Stručnjaci savetuju: Prestanite da koristite ovu aplikaciju u 2023. godini

Približavamo se početku nove godine i ako na ovo vreme gledate kao na priliku za novi početak, zašto to ne biste proširili i na svoje tehnološke navike?

Tehnopolis

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 28.12.2022.

15:45

Stručnjaci savetuju: Prestanite da koristite ovu aplikaciju u 2023. godini
Foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Verovatno se osećate kao da provodite previše vremena na aplikacijama društvenih medija, a ako želite da smanjite korišćenje društvenih mreža, može predstavljati izazov da izaberete koje aplikacije da zadržite, a koje da izbrišete. Donošenje tog izbora na osnovu bezbednosti podataka i privatnosti je jedan od načina da budete sigurni da ste odabrali mudro.

Tehnološki stručnjaci se slažu: Facebook je jedina aplikacija društvenih mreža koju bi svi trebalo da prestanu da koriste tokom 2023. Mnogi stručnjaci se slažu da je Facebook jedna od najgorih aplikacija koje možete da preuzmete i konstantno da koristite kada su u pitanju privatnost i bezbednost, piše Yahoo.

"Facebook je najpopularnija platforma društvenih medija, a postoji već više od decenije. Takođe je jedna od najviše upotrebljavanih aplikacija na pametnim telefonima i tabletima. Sve više ljudi koristi platforme društvenih medija poput Facebooka, a kompanija postaje sve moćnija i potencijalno štetna za privatnost korisnika", rekao je Kurt Uhlir, direktor marketinga i globalno priznati trgovac.

"Razlog je sledeći: Facebook prikuplja mnogo podataka o tome kako koristite njegovu aplikaciju, od toga koje stranice najčešće posećujete do toga koje objave privlače najviše pažnje vaših prijatelja. Ti podaci mogu da se koriste za prikazivanje ciljanih oglasa trećih strana, što znači da će se, čak i ako ne želite da vidite te oglase, svejedno prikazivati ​​u vašem feedu", dodaje.

Brojni skandali oko kršenja privatnosti

Dodatno, budući da Facebook prati sve o svojim korisnicima, uključujući i ono što posećuju na internetu i šta tamo rade, može da proda te informacije kompanijama koje takođe žele pristup njima. "Ovo postavlja pitanje o tome da li Facebook vodi računa o vašim najbojim interesima kada je u pitanju zaštita vaših ličnih podataka", rekao je Uhlir.

Tehnički stručnjak Garet Jamasaki, osnivač WeLoveDoodles, podseća nas na Facebookove skandale oko kršenja privatnosti, najviše zbog toga što ih je bilo nekoliko u samo 18 godina postojanja ove društvene mreže, gde su prodavali podatke miliona korisnika trećim stranama bez njihove saglasnosti.

"Iako je Facebook i dalje jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, bezbednosni propusti se redovno pronalaze na ovoj platformi, čak i danas. Čak i ako ste dovoljno oprezni da ne delite bilo kakve finansijske ili druge osetljive informacije kako moguća povreda podataka ne bi 'uticala na vas', činjenica da pogrešna osoba dobija pristup vašim privatnim razgovorima i objavama može završiti sa štetnim posledicama", istakao je Jamasaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: