Mastodon je sve popularniji za one koji ne vole Twitter

Decentralizovana društvena mreža Mastodon u poslednje vreme uživa u ogromnoj popularnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92, Neowin

Sreda, 21.12.2022.

19:00

Mastodon je sve popularniji za one koji ne vole Twitter
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Prema najnovijoj blog objavi Judžina Rečka, osnivača i glavnog developera platforme, društvena mreža je svoju korisničku bazu povećala sa 300.000 mesečno aktivnih na 2,5 miliona u periodu oktobar-novembar.

Upravo je ovo period kada je Twitter preuzeo milijarder Ilon Mask. Ovakav uspeh je još impresivniji ako znamo da Mastodon ne predstavlja jedinu alternativu za Twitter.

Svakako, sve ono što se dogodilo sa Maskom i njegivim preuzimanjem Twittera značajno je pomoglo u tome da veliki broj korisnika potraži alternativne servise. Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend rasta za Mastodon nastaviti i tokom decembra.

Mastodon postoji oko šest godina, a koristi besplatan softver otvorenog koda, koji omogućava svima da vode platformu društvenih medija u potpunosti na svojoj infrastrukturi i pod svojom kontrolom.

Iako još uvek ne može da se poredi sa Twitterom, koji ima oko 250 miliona dnevno aktivnih korisnika, Mastodon predstavlja dobru alternativu za one kojima Twitter više ne odgovara. Mada, brojni korisnici Twittera istovremeno koriste i Mastodon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: