Kineski pandan Twittera prikazuje lokaciju korisnika

Za korisnike u Kini, platforma Weibo će prikazati pokrajinu ili opštnu iz koje objavljuju sadržaj, a za one koji koriste aplikaciju u inostranstvu prikazaće se zemlja IP adrese korisnika.

Izvor: B92, Aljazeera, Reuters
Podeli
Foto: viewimage / Shutterstock.com
Foto: viewimage / Shutterstock.com

Weibo, kineski pandan Twittera, obavestio je korisnike da će početi da objavljuje IP lokacije na njihovim profilima i na komentarima koje ostavljaju u pokušaju da spreči "loše ponašanje" na internetu, prenosi Reuters.

Ovaj potez Weiba izazvao je burne rasprave, a neke korisnike je zabrinuo.

"Izgleda da vam svaka IP adresa šapuće na uvo: Budite oprezni", napisala je korisnica Misty.

Drugi su, međutim, rekli da podržavaju mere u svetlu dezinformacija koje su u vezi sa kovidom.

"Posebno u vrieme kad je situacija s kovidom još uvek ozbiljna, brzo otkrivanje IP-a može efikasno da smanji pojavu odvratnog sadržaja koji objavljuju kreatori i oni koji šire glasine", napisao je korisnik UltraScarry.

Više od 570 miliona aktivnih korisnika

Weibo, koji ima više od 570 miliona aktivnih korisnika mesečno, potvrdio je da će IP adrese korisnika biti prikazane u novim podešavanjima koja su stupila na snagu i koja korisnici ne mogu da isključe.

Za korisnike u Kini, platforma će prikazati pokrajinu ili opštinu iz koje objavljuju. Za one koji koriste Weibo u inostranstvu, prikazaće se zemlja IP adrese korisnika.

Podešavanja su osmišljena kako bi se "smanjilo loše ponašanje", kao što su lažno predstavljanje ljudi uključenih u vruće teme i zlonamerne dezinformacije, te da "osiguraju autentičnost i transparentnost sadržaja koji se širi", stoji u obaveštenju.

Efekti novih pravila već vidljivi

"Weibo je uvijek bio predan održavanju zdrave i pristojne atmosfere rasprave i zaštiti prava i interesa korisnika za brzo dobijanje stvarnih i korisnih informacija", navodi se u obaveštenju.

Učinci novih pravila već su bili vidljivi ispod obaveštenja, budući da su mnogi komentari korisnika nosili dodatnu oznaku koja ukazuje na pokrajinu ili opštinu korisničke IP adrese.

Prošlog meseca Weibo je najavio da će početi da testira ova podešavanja na nekim korisnicima, kao odgovor na dezinformacije u vezi s ruskom vojnom akcijom u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.