Kako će se Twitter promeniti nakon što ga je kupio Mask?

Ilon Mask je dao ponudu za kupovinu Twittera, koja je prihvaćena, a milijarder je obećao da će smanjiti stepen cenzurisanja na platformi. Ovo je dovelo do nekoliko pitanja, o tome kako će Maskov pristup uticati na popularnu platformu za mikro blogovanje.

Tehnopolis

Izvor: B92, BBC

Utorak, 26.04.2022.

13:14

Kako će se Twitter promeniti nakon što ga je kupio Mask?
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Organizacije i grupe za ljudska prava su izrazile zabrinutost da će nedostatak moderacije i upravljanja sadržajem dovesti do porasta govora mržnje. Pored toga, brojni Twitter korisnici postavljaju pitanje da li će se ranije suspendovani Twitter nalozi ponovo aktivirati. Trenutno, najpoznatija osoba koja je blokirana na Twitteru je Donald Tramp, bivši američki predsednik.

Mask je u prošlosti bio veoma glasan u svojim stavovima i kritikama na račun Twitterove politike moderisanja sadržaja, ističući da bi platforma trebalo da bude glavni forum za slobodan govor.

Da li će korisnici napustiti Twitter?

Mask je istakao da se nada da će čak i njegovi najveći kritičari ostati na platformi "jer je to ono što sloboda govora označava". Ipak, neki korisnici su pripretili da će napustiti Twitter, dok su neki to već učinili.

Britanska glumica Džamila Džamil, koja je najpoznatija po ulozi u seriji "The Good Place", istakla je da očekuje da platforma "postane prostor sa još više bezakonja, mržnje, ksenofobije, fanatizma i mizoginije". S druge strane, neki korisnici koji na platformi imaju veliki broj korisnika, ističu da planiraju da ostanu na Twitteru. "Ono što znamo je da, ukoliko svi normalni ljudi odu, ovde će mnogo brže situacija postati loša", istakla je Kerolajn Or Bueno.

Da li će se Tramp vratiti?

Nalog Donalda trampa na Twitteru je trajno ugašen prošle godine, nakon nereda u Vašingtonu. Međutim, čak i ukoliko bi zabrana društvene mreže bila uklonjena, Tramp je istakao da ne planira da se vrati na Twitter. Umesto toga, koristiće svoju platformu Truth Social.

"Ne idem na Twitter, Ostaću na Truth Socialu. Nadam se da Ilon kupuje Twitter jer hoće da ga poboljša i on je dobar čovek, ali ja ostajem na Truth Socialu", objasnio je Tramp.

Sledi period neizvesnosti

Džek Dorsi, suosnivač Twittera koji je još uvek i član odbora, istakao je da je srećan što će platforma nastaviti da služi za javnu raspravu i razgovore, uprkos tome što ne veruje da bi bilo ko trebalo da vude vlasnik ili da vodi Twitter.

"Međutim, rešavajući problem toga da Twitter bude samostalna kompanija, Ilon je jedinstveno rešenje u koje imam poverenja. Verujem u njegovu misiju da proširi prisustvo svesti", ističe Dorsi.

Direktor Twittera Parag Agraval se obratio zaposlenima u kompaniji, kojima je rekao da je budućnost kompanije neizvesna. "Kada se sporazum o kupovini okonča, ne znamo u kom pravcu će se platforma razvijati", rekao je Agraval.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: