Da li bez razmišljanja prihvatate kolačiće na sajtovima?

Istraživanje pod nazivom "Sve o kolačićima" otkrilo je da velika većina korisnika interneta bez mnogo razmišljanja prihvata kolačiće, a 40% anketiranih korisnika interneta kaže da to rade naslepo.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: aekikuis / Shutterstock.com
Foto: aekikuis / Shutterstock.com

Generacija Z (1997-2012) će najverovatnije prihvatiti sve kolačiće (cookies), dok su bejbi bumeri (1946-1964) najoprezniji.

Četvrtina korisnika kaže da prihvata kolačiće nakon nekog istraživanja, dok svaki peti prihvata samo neke. Samo 18% kaže da odbija sve kolačiće.

Kolačići su mali fajlovi koje veb sajtovi automatski kreiraju, između ostalog, za autentifikaciju korisnika i naloga, prikupljanje analitičkih podataka i personalizovanje onlajn oglasa. Iako su uglavnom bezopasni, dobro bi bilo da povremeno brišete kolačiće i keš memoriju u kojoj se čuvaju i zbog privatnosti i zbog performansi.

Mnogi ljudi, međutim, veruju da će biti preusmereni ili izbačeni sa veb sajta ako ne prihvate kolačiće.

Istraživanje je pokazalo da većini korisnika nije sasvim jasno šta kolačići rade. Od ponuđena četiri tačna i četiri pogrešna odgovora, samo jedan od deset anketiranih je uspeo da prepozna sve tačne odnosno netačne tvrdnje.

Svaki drugi nije odabrao nijednu tačnu, dok je više od polovine izabralo barem jednu pogrešnu. Isti broj veruje da će ih kolačići prijaviti na mejling liste.

Druge zablude korisnika, koje je odabrao najmanje jedan od deset ispitanika, uključuju uverenje da će kolačići preuzeti fajlove, ubaciti viruse ili pročitati ono što čuvaju na uređaju.

Studija takođe otkriva generacijsku podelu kada su u pitanju kolačići. Sa 60%, milenijalci (1981-1994/6) su najpouzdaniji kada je u pitanju znanje o kolačićima, a takvih je svega 45% u generacijama Z i Gen X (1965-1981).

Takođe, bejbi bumeri imaju dvostruko veće šanse da odbiju kolačiće nego bilo koja druga generacija, a 31% ih je reklo da to i čini. Samo nešto manje od jedne trećine kaže da automatski prihvata kolačiće, što je najniži skor među svim generacijama.

Poređenja radi, 47% ispitanika generacije Z kaže da jednostavno prihvata kolačiće bez mnogo razmišljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.