Nema više anonimnosti: Ova država uvodi zabranu

Anonimnost na internetu može da dovede do fatalnih ishoda, što je tema kojom se bave mnogi filmovi kao što je Nerve.

Tehnopolis

Izvor: PC Press

Ponedeljak, 22.04.2019.

14:27

Nema više anonimnosti: Ova država uvodi zabranu
Foto: LukaFunduk/Depositphotos

Online komentari, uprkos tome što su samo reči, mogu da budu i te kako zlonamerni i štetni, toliko da smo imali prilike da vidimo kako su internet trolovi oterali nekoliko poznatih ličnosti sa društvenih mreža. Nejasno je da li će takve vrste zlonamernih komentara ikada nestati, ali u Austriji postoji inicijativa da se nešto uradi povodom toga, prenosi PC Press.

Vlada je izradila nacrt zakona koji bi u suštini učinio nezakonitim ostavljanje komentara na veb stranicama anonimno. To bi zapravo zahtevalo od korisnika da registruju svoja prava imena i adrese prilikom ostavljanja komentara na internetu, što bi, po svoj prilici, donelo veću odgovornost korisnicima interneta prema onome što pišu na internetu.

I dalje biste mogli da koristite javne nadimke, ali pošto bi u ovom slučaju bili registrovani, olakšano bi bilo praćenje zlonamernih komentara sve do njihovih vlasnika. Ako se zakon usvoji, primenjivaće se samo na veb stranice koje imaju više od 100.000 registrovanih korisnika, ili koje zarađuju više od 500.000 evra godišnje ili primaju novčane subvencije veće od 50.000 evra.

Postoji zabrinutost u vezi sa ovim zakonom, te kako bi neke grupe mogle da ga zloupotrebe, kao što su „hate“ grupe koje možda nemaju tako veliku bazu korisnika, čime je sprečeno da zakon ima bilo kakav uticaj nad njima. Tu je i pitanje privatnosti jer je potrebna adresa, što znači da će biti više podataka koji će biti ranjivi ako hakeri ikada upadnu na veb stranicu. U svakom slučaju, ako se usvoji, očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: