Hologram nije više rezervisan samo za Tupaka i Princezu Leju

Hologrami nisu više rezervisani samo za Tupaka ili Princezu Leju. To je vest koju je Vimeo podelio na novom Blogu. Vimeo, naime pokušava da unapredi koncept koji je poneo ime "telepresence", a koji podrazumeva ideju o "živom prisustvu u virtuelnom 3D prostoru" koja prikazuje događaj koji se negde zaista odvija u realnom vremenu.

Izvor: B92, PC Press, Mashable.com
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

"Stvarno smo uzbuđeni što pomažemo novim medijskim umetnicima, kreativnim tehnologima, umetničkim rediteljima ili ljudima koji istražuju granice pripovedanja priča, i pomeraju to", rekao je je Vimeoov direktor "Creator Labs" Kejsi Pu za Mashable.

Vimeo je ponudio uputstvo koje korisnike vodi korak po korak ka kreiranju 3D video sadržaja, a korisnicima će biti neophodna kamera za dubinsko snimanje, te Vimeo Live članstvo, kao razumevanje koda koji omogućava izvršavanje neophodnih radnji.

Kada savladaju sve ono što se zahteva korisnici mogu da koriste Vimeo Depth Viewer, kako se zove novi 3D interfejs za kameru, a koji funkcioniše zajedno sa besplatnim open-source softverom Open Broadcaster, koji omogućava da se 3D video sadržaji emituju uživo. Depth Viewer funkcioniše tako što "boji" 3D video sadržaje, te plavičasti pikseli znače da je neki objekat daleko, dok crveni da je blizu, što čini da sadržaj koji se emituje dobije dubinu, te izgleda realnije.

Vimeo uputstva za emitovanje holograma ipak nisu toliko jednostavna da bi bila dostupna baš svima, ali ipak ovu tehnologiju približavaju običnim korisnicima, budući da eliminišu potrebe za skupim hardverom koji je do sada omogućavao kreiranje sličnih sadržaja.

strana 1 od 8 idi na stranu