Ovakvo špijuniranje na Facebooku ne sprečava ni najjača lozinka

Milioni Facebook korisnika širom sveta pokušavaju da zaštite svoje profile komplikovanim lozinkama koje je teško probiti, ali ni najbolja lozinka ne može nekoga da zaštiti od njegovih najbližih – partnera, porodice i prijatelja.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Britanske Kolumbije u kojem je učestvovalo više od 1.300 ljudi pokazalo je da je skoro četvrtina njih pregledala Facebook profile svojih partnera, prijatelja i članova porodice kada je imala priliku za to.

Oni su na računarima i telefonima imali pristup svim informacijama s Facebooka, uključujući i privatna dopisivanja s drugim korisnicima, piše Digital Journal.

Takođe, njih 21 odsto je pozitivno odgovorilo na pitanje da li je neko od njihovih najbližih proveravao njihov nalog na ovoj društvenoj mreži bez njihovog znanja/dozvole.

Problemi najčešće nastaju kada se osoba ne odjavi sa uređaja sa koje pristupa ovoj mreži, a koje koriste i druge osobe. Kako se na sopstvenim uređajima većina korisnika nikada ne odjavljuje, dovoljno je da neko upotrebi njihov mobilni telefon ili kompjuter i pristupi njihovom Facebook profilu.

Tuđim profilima se najčešće pristupa iz nekoliko razloga – znatiželje, ljubomore ili koristi, ali većina korisnika ipak ističe da je reč o zabavi, da bi promenili profilnu sliku, status ili objavili nešto smešno.

Osim jake lozinke, za što kvalitetniju zaštitu privatnosti na Facebooku, korisnici bi, dakle, trebalo svaki put da se odjave s ove mreže na svim uređajima jer se nikad ne zna u čije ruke može da dospe.

strana 1 od 7 idi na stranu